Csillagok

Tina: „Ezek az életem azon darabjai, amelyeket itt hagyok. Most pedig engedjetek el”

Szerdán, 83 évesen veszítette el a világ Tina Turnert. A róla készült dokumentumfilm megmutatta, hogy a sikeres karrier mögött, micsoda fájdalmas és traumatizált élet jutott a legendás énekesnőnek.

A rock ‘n’ roll ikonikus királynője karrierje során 12 Grammy-díjat kapott és több mint 200 millió lemezt adott el világszerte.

Bár karrierje hatalmas sikert hozott neki, viharos magánéleti gondokkal küzdött, amelyet egy 2021 márciusában készült kétrészes HBO-dokumentumfilm részletesen bemutatott.

Az egyszerűen csak Tina címet viselő doku két évvel a halála előtt került bemutatásra, és három Primetime Emmy-díjra jelölték.

„Minden alkalommal, amikor arra kérik, hogy mesélje el újra a történetét, bármennyire is hasznos lehet mások számára, hogy hallják és erőt meríthetnek belőle, rendkívül fájdalmas és újra traumatizáló lehet számára” – mondta a 41 éves rendező, TJ Martin tavaly a The Postnak.

Sopot, 2023. május 24.
2000. augusztus 15-én a lengyelországi Sopotban készített kép Tina Turner amerikai énekesnőről .
MTI/PAP/Maciej Kosycarz

1. Egy dokumentumfilm, ami búcsú a rajongóktól

Az őszinte és szívből jövő dokumentumfilm egyfajta búcsút jelentett a rajongóitól és azoktól, akik az évek során kitartottak mellette.

„A reflektorfény már nem érdekli őt” – mondta a dokumentumfilm rendezője, TJ Martin tavaly a The Postnak. „60 évig dolgozott – és most már elege van abból, hogy újra és újra emlékeztessék a múltbeli traumáira.”

Turner életének legmeghatározóbb pillanatiról, jóról és rosszról egyaránt mesélt, és kitért a 2007-ben kábítószer-túladagolásban elhunyt Ike Turnerrel való viharos kapcsolatára is.

Tina Turner (Fotó: Nemzeti fotótár/EPA/Steffen Schmidt)

Az énekesnő betegségek sorát szenvedte el. Többek között agyvérzést, rákot, valamint veseelégtelenséget, ami miatt 2017-ben transzplantációra volt szüksége.

„Ez a film az ő módja arra, hogy egyszer és mindenkorra elmondja a világnak: Ezek az életem azon darabjai, amelyeket itt hagyok. Most pedig engedjetek el”

– magyarázta tavaly Dan Lindsay, a film másik rendezője a The Postnak.

2. „Soha nem éreztettem vele, de tudtam, hogy nem szeret”

A dokumentumfilmben Turner azt állította, hogy az anyja, Zelma Priscilla nem volt kedves és nem szerette őt.

Turner Anna Mae Bullock néven született 1939-ben a Tennessee állambeli Nutbush kisvárosban.

A dokumentumfilmben elmondta, hogy édesanyját az apja, Floyd Bullock bántalmazta.

Turnert később mindkét szülője elhagyta. Anyja lelépett, amikor Tina mindössze 11 éves volt, két évvel később pedig apja újra megnősült, és őt és húgát a nagymamájukhoz küldte a Tennessee állambeli Brownsville-be.

Miután Tina híres lett, az édesanyja ismét felvette vele a kapcsolatot.

„Boldogan mutattam meg anyámnak, hogy mit értem el, de ő még akkor sem hitt bennem. Nem akart engem, nem akart a közelemben lenni, csak közel akart lenni a jóléthez. Soha nem éreztettem vele, de tudtam, hogy nem szeret.”

Ike TURNER amerikai zenész tartja a legjobb hagyományos bluesalbumnak járó Grammy-díjat 2007. február 11-én a kaliforniai városban. (MTI/EPA)

3. Férje a várandósságai alatt is rendszeresen verte

1957-ben Turner egy St. Louis-i éjszakai klubban találkozott Ike Turnerrel, ekkor kezdődött viharos kapcsolatuk.

A férfi a The Kings of Rhythm nevű népszerű zenei formáció tagja volt, és megtetszett neki Turner hangja, aki akkoriban még tinédzser volt. Duóvá alakultak és Ike & Tina Turner Revue néven koncerteztek. Később átnevezték Tina Turnerre a formációjukat.

A kapcsolatuk azonban hamar elmérgesedett.

Ike számtalanszor bántalmazta Tinát, egyszer egy cipősdobozzal verte, amikor várandós volt Ronnie fiúkkal. Legfiatalabb gyermekük 2022 decemberében, 62 évesen hunyt el.

A pár 1962-ben házasodott össze, és Tina elmondása szerint, az Ike által elkövetett erőszak onnantól kezdve csak még rosszabb lett. A házasságuk alatt Turner öngyilkosságot kísérelt meg, hogy meneküljön férjétől. 1976-ban végleg szakítottak.

„Sokáig gyűlöltem őt, ezt be kell vallanom, de miután meghalt rájöttem, hogy ő egy nagyon beteg ember volt. Hálás vagyok neki, mert ő indította be a karrierem és az elején tényleg kedves volt hozzám. Talán nem lennék az, aki most vagyok, ha nem találkozom vele, de ezt nem tudhatom.”

4. Utálta a What’s Love Got to Do With It című slágerét

Turner a dokumentumfilmben elárulta, hogy valójában utálta vitathatatlanul egyik leghíresebb dalát, a What’s Love Got to Do With It-et, amikor először hallotta.

Az akkori menedzsere, Roger Davies erőltette, hogy vegye fel, mert úgy gondolta, hogy nagy potenciál van benne.

„Szörnyű volt. Szörnyű volt” – mondta Turner a filmben, amikor felidézte az első benyomását a dalról az outlet szerint.

„Én rock and rollt énekeltem, ez meg egy popdal volt.”

5. Tinára végül újra rátalált a szerelem

A dokumentumfilm bepillantást engedett a férjével és zenei producerével, Erwin Bachcsal közös svájci életébe is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tina Turner (@tinaturner) által megosztott bejegyzés

A férfit 46 évesen, egy európai látogatás során ismerte meg, és 2013-ban házasodtak össze.

„Neki volt a legjóképűbb arca. Csak arra tudtam gondolni, hogy kicsoda ő? A szívem majd kiszaladt a helyéről” – mesélte az énekesnő.

Tina Turner a világ egyik legnépszerűbb énekesnője volt, aki több mint 200 millió lemezt adott el, s bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe is, mert több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólista a szórakoztatóipar addigi történetében.

A legendás amerikai énekesnő szerdán, 83 éves korában hunyt el. A tájékoztatás szerint a rock’n’roll királynőjeként emlegetett Tina Turner hosszú betegség után, Zürich közelében található otthonában halt meg.