Csillagok

Egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet – Érdekességek II. Erzsébetről

II. Erzsébet élete születésétől haláláig nyitott könyv volt a rajongók számára. Most összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet, amelyek nem feltétlenül köztudottak az életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly elhunyt uralkodóról.

Egy évvel ezelőtt, 2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet királynő, aki több mint hetven évig ült a brti trónon. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán királlyá koronázták a londoni Westminster-apátságban, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

A koronázási ékszereket viselő II. Erzsébet brit királynő, koronázásának napján a Buckingham-palota tróntermében (Fotó: Nemzeti Fotótár/CP)

Érdekességek az életének 97., uralkodásának 71. évében elhunyt sokoldalú II. Erzsébetről:

  • II. Erzsébet sosem járt iskolába. A kis Erzsébetnek magántanárok tanítottak történelmet, jogot, franciát, etikettet és mindent, amit akkoriban elvártak egy leendő uralkodótól. Bár kifogástalan oktatásban részesült, a néhai királynő kifejezetten sajnálta, hogy soha nem volt lehetősége iskolába járni, ahogy a többi gyereknek.
  • Nem titkolt tény, de sokan nem tudják, hogy II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg rokonságban álltak, harmad-unokatestvérek voltak. Erzsébet tizenhárom éves volt, amikor beleszeretett a hercegbe, esküvőjüket pedig 1947 novemberében tartották. Érdekesség, hogy Erzsébet a második világháborúból maradt élelmiszerjegyeit elcserélte egy kristályokkal és gyöngyökkel díszített szatén esküvői ruháért.
  • A néhai uralkodó egyébként maga is szolgált a hadseregben a világháború alatt, méghozzá szerelőként és teherautó-sofőrként. Ő s a királyi család egyetlen női tagja, aki csatlakozott a brit hadsereghez.
  • Erzsébet volt továbbá az egyetlen személy az Egyesült Királyságban, akinek se útlevele, se jogosítványa nem volt, mert ezek az okmányok a királyi címmel járnak, ellenben ő volt az egyik első államfő, aki e-mailt küldött 1976-ban, HME2 felhasználónév alatt, ami annyit tesz: Her Majesty Elizabeth II.
  • Jogosan gondolhatnánk, hogy II. Erzsébet volt a leggazdagabb brit az országban, azonban ez nem így van. Százhatvanmilliárd forinttal a bankszámláján, csupán a 372. volt az Egyesült Királyság ezer leggazdagabb embere közül a Forbes magazin szerint.
  • Erzsébet királynő egyszer sem adott interjút, hosszú hetvenéves uralkodása alatt.
  • Első miniszterelnöke, Winston Churchill, a II. világháború idején a tengelyhatalmak élére állt. Az utóbbi húsz év hat brit miniszterelnöke közül öt – Tony Blair, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson és a jelenlegi kormányfő, Liz Truss – már II. Erzsébet királynő trónra lépése után született, és a Blairt követő Gordon Brown sem volt még egyéves, amikor Erzsébetet a sors nem egészen 26 évesen, édesapja halálának pillanatában a trónra emelte.
  • A királynő ereiben magyar vér is csörgedezett, egyik ükanyja, Rhédey Klaudia magyar volt.
  • Az 1976-os olimpia után, amelyet II. Erzsébet, mint Kanada királynője nyitott meg Montrealban, a 2012-es londoni játékokat is ő nyitotta meg, amellyel ő lett az első olyan államfő, aki két különböző országban, két olimpiát nyitott meg.
  • A mindenkori uralkodó nem szavazhatott, nem énekelhette a himnuszt és nem fizetett adót.