Csillagok

Bencze Ilona: Szeretem, hogy történelme van a nevemnek

A közmédia Névjegyek című műsorában az Ilona név eredetét, és a keresztnév egyik jeles viselője, Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművész gondolatit ismerhették meg a nézők.

Mohora, 2017. szeptember 30.
Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, rendező beszél, miután átvette a Tolnay Klári Művészeti-díjat Mohorán 2017. szeptember 30-án. Idén Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás színművészek vehették át az elismerést. A Nógrád megyei Mohorán, ahol Tolnay Klári gyermekéveit töltötte, 2000-től működik a legendás színésznő személyes tárgyait is bemutató emlékház.
MTI Fotó: Komka Péter

A magyar Ilona név a görög fénylő jelentésű Helenából származik, a magyar nyelvbe latin vagy szláv közvetítéssel került. Már az Árpád-korban ismert és kedvelt női név volt, a 12. századtól folyamatosan előfordult. Hazai sikerét a középkorban annak köszönhette, hogy Trója regényét Anonymus lefordította. Az Ilona név népszerűségét olyan irodalmi és mitológiai alakoknak köszönheti, mint Tündérszép Ilona vagy Szép Heléna – ismertette a név eredetét a Névjegyek házigazdája, Pölcz Ádám nyelvész.

„Szeretem azt, hogy tartása, történelme van. Az emberek úgy gondolkodnak erről a névről, hogy a fenséget és a szépséget képviseli”

– mondta a műsor aktuális vendége, Bencze Ilona.

A Jászai Mari-díjas színművész büszkén viseli keresztnevét. „Vállalom az ehhez kapcsolódó sorsot is, legyen az bármilyen. Ha a történelmet nézem, általában nem volt olyan könnyű élete az Ilonáknak, de tették mindig a dolgukat, ahogyan én is.”

A teljes adás a Névjegyek Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.