Csillagok

Oszter Alexandra édesanyaként fedezte fel az erdő nyugtató erejét

A természet szeretetéről beszélgettek a Ridikül vendégei. Oszter Alexandra arról mesélt, bár fiatalként a városi nyüzsgés éltette, édesanyaként fedezte fel az erdő nyugtató, gyógyító erejét.

Oszter Alexandra (Fotó: Ridikül/Tőke Béla)

Oszter Alexandra színész, festőművész és illusztrátor évekkel ezelőtt búcsút intett a városi nyüzsgésnek, ma már szüleitől örökölt, madárcsicsergéssel teli diósjenői birtokán él. Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lánya azonban sosem gondolta volna, hogy egyszer majd az okozza neki a legnagyobb örömet, hogy a természet közelében lesz az otthona.

„Sokáig nem értettem, a szüleim miért szeretnek távol lenni a nyüzsgéstől, az emberektől. Ha ennek olykor hangot adtam, édesapám megjegyezte, eljön az idő, amikor majd én is értékelni tudom ezt. Kamaszként lehetetlennek tűnt, hogy az erdő magányában érezzem a legjobban magam. Akkoriban hosszú kilométereket gyalogoltam azért, hogy valami inger érjen. Egyáltalán nem élveztem az elvonulást”

– emlékezett vissza fiatalkorára Oszter Alexandra a Ridikül vendégeként. Hozzátette, édesapja mindent elkövetett azért, hogy megszerettesse vele a természetet, sok közös emléket őriz kirándulásaikról.

„Szendvicseket csomagoltunk és hosszú órákon át jártunk az erdőt. Vadászként jól ismerte, mire kell figyelni kirándulás közben. Megtanította a növények neveit, és elmondta, mire lehet őket használni, megvizsgáltuk az állatok lábnyomát, és megmutatta, milyen hangokból, illatokból lehet arra következtetni, hogy valamilyen erdei állat van a közelben”

– sorolta édesapjával közös emlékeit Oszter Alexandra, aki bár jól tudja, manapság sok gyereket egyedül a digitális világ vonz, próbálja a környezetében lévő valamennyi gyermeknek átadni azt a természetről szerzett tudást, amit ő kapott. A teljes beszélgetés újranézhető a Ridikül Médiaklikk-oldalán, amelyen 60 napig elérhetők a korábbi adások is.

Ridikül – hétköznap 16 órától a Dunán.