Csillagok

Szentté avathatják a tizenöt éves csodagyereket

A szentté avatáshoz a katolikus egyháznak két csodát is a fiú személyének kell tulajdonítania.

Carlo Acutis portréját ábrázoló faliszőnyeg függ a Szent Ferenc-bazilikában Carlo Acutis boldoggá avatási szertartásán 2020. október 10-én az olaszországi Assisiben. A tizenöt éves Carlo Acutis az ezredforduló nemzedékének tagja, aki 2006. október 12-én halt meg M3 fulmináns leukémiában, és akit a számítógépekkel és az internettel kapcsolatos szenvedélye és ügyessége miatt „számítógépes kockának” tartanak. Acutis egy olyan honlap létrehozására vállalkozott, amely a világ minden egyes bejelentett eucharisztikus csodájának katalogizálását tűzte ki célul. (Fotó: Vatican Pool/Getty Images)

Ferenc pápa csütörtökön elrendelte, hogy tulajdonítsanak egy második posztumusz csodát is Acutisnak, ami feljogosítja a tinédzsert a szentté avatásra. A Ferenc pápa által szentté avatott 912 személy közül a legfiatalabb 1926-ban született – írta a The Guardian.

Acutis komoly szolgálatot tett a katolikus egyháznak, hiszen programozói tudását arra használta, hogy katolikus szervezeteknek hozzon létre weblapokat, valamint egy olyan weboldalt is létrehozott, amely a világ csodáit dokumentálta.

Az olaszországi születésű tinédzser szülei azt mondták a lapnak, hogy fiuk már hároméves korától maga kérte, hogy menjenek be minden templomba, amely mellett elhaladnak. Állításuk szerint a fiú jótékonykodott is: zsebpénzét rendszeresen a nincsteleneknek adta. Emellett Acutis felajánlotta a támogatását azon osztálytársainak, akiknek a szülei válófélben voltak, megvédte a fogyatékkal élő társait a zaklatástól, valamint ételt és hálózsákot vitt a hajléktalanoknak.

Acutis azután került a szentté avatás útjára, hogy Ferenc pápa jóváhagyta a neki tulajdonított csodát: egy hétéves brazil kisfiú meggyógyult egy ritka hasnyálmirigy-rendellenességből, miután kapcsolatba került Acutis egyik pólójával. Egy pap is imádkozott Acutishoz a gyermekért – írta a The Guardian.

Az egyház most egy 2022-es firenzei biciklibalesetből csodával határos módon felépült nő esetét vizsgálja. A 21 éves nő agyában vérömleny keletkezett, állapotát az orvosok a műtétet követően is kritikusnak minősítették. Az édesanyja azonban hat nappal később az umbriai Assisi városában lévő Acutis sírjánál imádkozott lánya gyógyulásáért.

Az egyház közölte, hogy a nő még aznap önállóan lélegezni kezdett, visszanyerte felső végtagjai használatát és beszédkészségét. Tíz nappal később kiengedték az intenzív osztályról.

Carlo Acutist a katolikus egyház 2020-ban Assisiben boldoggá avatta.

A The Guardian cikke itt olvasható.