Csillagok

Ákos a közönségtől kapta meg a legnagyobb elismerést

A magyar könnyűzenét ünnepelte szombat este a közmédia az A38 Hajón, ahol átadták az év Petőfi Zenei Díjait. Összesen kilenc kategóriában találtak gazdára a legnagyobb magyar költőről mintázott aranyszobrok. Az év koncertje elismerést Kovács Ákosnak ítélték oda 30 éves jubileumi, Operaházban tartott koncertjéért. A Kossuth-díjas előadó, dalszerző a díjazást követően a Kossuth Rádiónak adott interjút.

Ákos a Petőfi Zenei Díjjal. (Fotó: MTVA/Csöndör Kinga)

A hétvégi Petőfi Zenei Díjátadón Az év koncertje Ákos harmincéves szólókarrierjének ünnepi, Operában tartott előadása lett. A nagyszabású jubileumi koncerten új formában – versekkel, kórus és komolyzenei kísérettel – elevenedtek meg a Kossuth-díjas énekes, dalszerző, zeneszerző dalai, így a közönség egyszerre érezhetett nosztalgiát és kaphatott vadonatúj zenei és vizuális élményeket. Az előadóművész harmadik alkalommal részesült Petőfi Zenei Díjban: második alkalommal nyerte meg a kategóriát, a díj alapításának évében pedig Az év férfi előadójának választották. A díjnyertes koncertről az előadóművész úgy fogalmazott a Kossuth Rádióban:

„Életem egyik legtöbb erőfeszítést igénylő fellépése volt a 30 éves koncert. Először azt hittük, ez csak egy jubileumi esemény, amelyet az Operaház tiszteletet parancsoló helyszínén adhatunk elő, aztán nagyon hamar, szinte percek alatt betelt az előadás. Nem túl nagy helyszín a populáris zene tömegméreteit tekintve, ezért hamar elkelt minden jegy az első, majd a második előadásra is. Néhány hónappal a dupla opera után egy csordultig telt házas Aréna-koncert következett” – emlékezett vissza Ákos a koncert sikereire a Vasárnapi Újság című műsorban.

A zenész hangsúlyozta, örül, hogy ez a koncert kaphatta meg Az év koncertje díjat, mert szakmai elismerést kapott egy rengeteg munkával járó, tömegeket vonzó zenei esemény. „Emlékszem, a próbafolyamat közepén – életemben nem fordult elő velem még ilyen – felnéztem az égre, és azt mondtam, ezt nem tudom végigcsinálni, de hál’ Istennek a kegyelem és a közönség mellénk állt. Most egy gyönyörű tripla LP és dupla CD őrzi az előadás hanganyagát, amelyet élőben soha többé nem játszunk el” – jelentette ki Ákos a Kossuth Rádió vendégeként, és hozzátette: a Petőfi Zenei Díj mellett a közönségtől megkapta a legnagyobb elismerést, a koncert anyagát tartalmazó lemezük hetekkel a megjelenése után is előkelő helyen szerepel az országos albumeladási listán.

A teljes beszélgetés újrahallgatható a Médiaklikken.

A Petőfi Zenei Díjátadó teljes műsora újranézhető a Médiaklikk.hu-n.