Csillagok

Elég magabiztos a gyereked? – Erre keresi a választ a Lélekutakon Bagdy Emőkével második adása

Az életünk során sok mindenre megtanítanak minket, mire felnövünk, de arról nagyon keveset tudunk, hogy hogyan kell jó szülőnek lenni és boldog gyermekeket nevelni, pedig mennyivel egyszerűbb lenne az élet. Tanulható ez a tudás egyáltalán? Mennyire neveljük tudatosan a gyermekeinket? Vajon szülőként tisztában vagyunk vele, hogy melyik életszakaszban mire kell odafigyelnünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a hirado.hu Lélekutakon Bagdy Emőkével második adása.

A professzor asszony személyes példákkal és színes történetekkel teszi izgalmassá a témát alaposan körbejáró műsort. Megtudhatjuk többek között, hogy a gyermek személyiségfejlődésében mekkora szerepe van a genetikának és a környezetnek, hogy melyik fejlődési szakaszban mire kell odafigyelniük a szülőknek vagy a pedagógusoknak, és hogy ebben lehet-e eltérés a nemzetek és kultúrák között.

A műsor arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire súlyos bántalmazási forma az elhanyagoló szülői nevelés, hogy mekkora traumát szenvednek el az elvált szülők gyermekei, és hangsúlyozza, hogy rendkívül veszélyes a korai szexuális ébredés és a pornó hatása.

Szülőként mindnyájunkban ott motoszkál a kérdés, vajon jól csinálom-e? Ebben a részben megnyugtató választ kapunk arra is, hogy bőven megfelelő, ha „elég jó” szülők vagyunk, mert tökéletes apa és anya nem létezik!

Lélekutakon Bagdy Emőkével (Forrás: hirado.hu)

A Lélekutakon Bagdy Emőkével című, többrészes műsor általános recept ígérete helyett támpontokkal segít eligazodni a hétköznapok útvesztőiben. A szakértők mélyreható beszélgetésekkel igyekeznek végigvezetni az érdeklődőket az életkihívásokon, fogódzókat adva a nehézségekhez.

A Lélekutakon pszichológiai és nevelési sorozata többek között olyan érdekes témákkal foglalkozik, mint a lelki egészségünk, különböző stresszkezelési technikák, a gyermekek személyiségfejlődésének irányvonalai, párkapcsolati és párválasztási nehézségek, a digitális függőségünk vagy éppen a családi és iskolai bántalmazás kérdése. A műsor állandó szakértője, Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta mellett olyan szakemberek is megszólalnak a műsorfolyamban, mint Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, Hal Melinda klinikai szakpszichológus vagy Tóth Dániel digitális nevelés szakértő.

A Csak semmi pánik című első adás – amelyben a testi- és lelki egészség, valamint a stressz témakörével foglalkoztunk – itt visszanézhető:

Lélekutakon Bagdy Emőkével a hirado.hu-n – Életbeszélgetések pszichológus szemmel