Csillagok

„A nagy intelligenciát mély érzékenységgel és komolyságával ötvözte. – búcsúznak Donald Sutherlandtől

Donald Sutherland a magas, sovány és hosszú arcú kanadai színész, aki olyan filmekkel vált kulturális ikonná, mint A piszkos tizenkettő, a Klute, a Kelly hősei, a Tű a szénakazalban, a Ne nézz vissza!, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek, és aki ezt követően is termékeny karriert tudhatott magáénak, olyan alkotásokkal mint a Korlátok nélkül vagy az Éhezők viadala, csütörtökön Miamiban hunyt el.

Sutherland, aki tökéletesen formálta meg a harctéri sebészt, a kifürkészhetetlen zsarut, a gyászoló apát vagy a posztapokaliptikus zsarnokot, életének 88. évében hunyt el hosszas betegség után, melynek természetéről sem fia, Kiefer Sutherland, sem ügynöke nem nyilatkozott.


Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színészről szintén színész fia megható sorokkal búcsúzott:

„Személyesen úgy vélem, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja volt. Nem riadt vissza egyetlen szereptől sem, legyen az jó, rossz, vagy rút. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett és az ember ennél nem kívánhat többet.”

Kollégái szintén megindítóan búcsúztatták a színészlegendát.

Helen Mirren, aki együtt játszott vele a 2017-es Örömjárgányban, az intelligenciáját hangsúlyozta ki a People magazinnak eljuttatott nyilatkozatában:

„Donald Sutherland volt az egyik legokosabb színész, akivel valaha dolgoztam. Csodálatos kutató elme volt, és nagy tudással rendelkezett a legkülönbözőbb témákban. Ezt a nagy intelligenciát mély érzékenységgel és a színészi hivatása iránt érzett komolyságával ötvözte. Mindezek tették őt azzá a filmes legendává, akivé vált. Kollégám volt és barátom lett. Hiányozni fog.”

Jane Fonda összetört szívvel emlékezett a Klute forgatására, melyben dinamikus párost alkottak Donalddal:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

„Megdöbbenve hallottam, hogy Donald Sutherland meghalt. Lenyűgöző színésztársam volt a Klute-ban, és imádtunk együtt dolgozni. Zseniális színész és összetett ember volt, akivel számos kalandot éltünk át. Összetört a szívem.”

Ron Howard, a Lánglovagok rendezője így emlékezett vissza a közös munkájukra:

„Áldott voltam, hogy rendezhettem őt. Minden idők egyik legintelligensebb, legérdekesebb és legmagávalragadóbb filmszínésze volt. Hihetetlen sokszínű volt, kreatív bátorsága és elkötelezettsége a történet és a közönség kiválósággal való kiszolgálása iránt egyedülálló volt.”

A 2022-es Batman-film rendezőjét, Matt Reevest is megrázta a gyászhír:

„Nyugodjon békében a hihetetlen Donald Sutherland. Olyan gyönyörű, lélekkel teli és egyedülálló színész volt. Az alakításai nagyon sokat jelentettek nekem… és a világnak. Minden idők egyik legnagyobbja!”

A színészt családja, szűk körű ceremónia keretében búcsúztatja el.

Kiemelt fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello