Csillagok

Bántalmazták már a gyermeked? – Felkavaró kérdésekre keresi a választ a Lélekutakon Bagdy Emőkével harmadik adása

Milyen hatása van az erőszakos meséknek és számítógépes játékoknak az agresszió terjedésére? Törvényszerű, hogy a bántalmazott gyerekből később bántalmazó lesz? Mennyire maradandók az iskolában szerzett lelki sérülések? Hogyan vértezzük fel gyerekeinket a mindent átszövő erőszakkal és bántalmazással szemben? Szívfájdító igazságok és hasznos tanácsok hangzanak el a hirado.hu műsorában, az agresszió és a bántalmazás témakörét körüljáró Lélekutakon harmadik adásában.

Az új epizódban Bagdy Emőke professzor asszony beszélgetőtársa Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC vezető kutatója, akivel együtt keresik a választ a gyermekeinket egyre jobban érintő agresszió és bántalmazás problematikájára. A szakemberek személyes példákkal és tanulságos történetekkel teszik izgalmassá a témát alaposan körbejáró műsort.

Többek között megtudhatjuk, hogy vajon mekkora a szerepe a szülői mintának az agresszió kialakulásában és mi számít bántalmazásnak a szülők részéről.

Lélekutakon Bagdy Emőkével (Forrás: hirado.hu)

A műsor rávilágít arra a szomorú tényre, hogy az agresszió már az óvodában megjelenik, a kisiskolások életét pedig teljesen átszövi a testi és lelki bántalmazás, amely maradandó nyomokat hagy a gyermekekben.

Ebben a részben szó esik arról is, hogy milyen jellegű iskolai bántalmazások a legjellemzőbbek a gyerekek között, hogy a virtuális világ beszüremkedése a mindennapokba tovább rontott-e a helyzeten, valamint kiderül, hogyan lehet a fiatalokban felhalmozódó felszültségeket jó mederbe terelni, és felvértezni az áldozatokat a támadásokkal szemben.

Bagdy Emőke és Hal Melinda a Lélekutakon harmadik adásának felvételén (Forrás: hirado.hu)

A Lélekutakon Bagdy Emőkével című, többrészes műsor általános recept ígérete helyett támpontokkal segít eligazodni a hétköznapok útvesztőiben. A szakértők mélyreható beszélgetésekkel igyekeznek végigvezetni az érdeklődőket az életkihívásokon, fogódzókat adva a nehézségekhez.

A Lélekutakon pszichológiai és nevelési sorozata többek között olyan érdekes témákkal foglalkozik, mint a lelki egészségünk, különböző stresszkezelési technikák, a gyermekek személyiségfejlődésének irányvonalai, párkapcsolati és párválasztási nehézségek, a digitális függőségünk vagy éppen a családi és iskolai bántalmazás kérdése. A műsor állandó szakértője, Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta mellett olyan szakemberek is megszólalnak a műsorfolyamban, mint Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, Hal Melinda klinikai szakpszichológus vagy Tóth Dániel digitális nevelés szakértő.

A lelki egészség és stressz témakörével foglalkozó Csak semmi pánik című első adás, valamint a gyereknevelés kérdéseit taglaló második rész, az Elég magabiztos a gyereked? visszanézhető a hirado.hu YouTube-csatornáján.

Lélekutakon Bagdy Emőkével a hirado.hu-n – Életbeszélgetések pszichológus szemmel