Csillagok

Bebarangolta a Dél-Alföldet Dióssy Klári

A Vár a Kárpát-medence turisztikai sorozatban Békés vármegye építészeti csodáit tekintette meg Dióssy Klári. A közmédia műsorvezetője a közelmúltban felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastély mellett az egykori pósteleki Széchenyi–Wenckheim kastély romjaihoz is ellátogatott.

Forrás: MTVA

A Dél-Alföldön barangolt Dióssy Klári: a közmédia Vár a Kárpát-medence magazinjában kastélytúrára invitálta a nézőket. Elsőként a Nagyerdő közelében a síkság felett magasodó Ybl Miklós által tervezett remekmű, a Wenckheim-kastély felé vette az irányt.

„A kastélynak annyi bejárata van, mint amennyi évszak, annyi szobája, ahány hét, és annyi ablaka, ahány nap van egy évben. Angol és francia kertjével, obeliszkjével és a közel 70 méteres tornyával, a rezidencia a magyar eklektika ékköve” – mutatta be a Mikszáth Kálmán Díjas műsorvezető a 2022-ben átadott, felújított épületet.

Wenckheim Frigyes és felesége 1875-ben kérte fel Ybl Miklóst, hogy tervezzen nekik egy olyan kastélyt, amiben semmi sem egyforma, azonban minden arányos és harmonikus. Az építészmester a XVI. századi kastélyok stílusjegyeit vette alapul a tervezéshez. A kastély úrnője, a hat nyelven beszélő, gyönyörűen éneklő és kiválóan zongorázó Wenckheim Krisztina vasárnaponként matinét tartott, ahol rendszeres vendég és fellépő volt Liszt Ferenc – derült ki a magazinműsorból.

Dióssy Klári útját egy másik kastély felé folytatta, amelynek kevésbé alakult szerencsésen a sorsa. A Wenckheim család egy másik ága Pósteleken építkezett. A neobarokk kastély az 1910-es években élte fénykorát: a kor összes technikai vívmányával, villanyvilágítással, melegvíz ellátással szolgálta az ottlakók kényelmét. A Wenckheim Széchenyi-kastély pazar épülete negyven évet sem élt meg, a misztikus, üres falain túl azonban pompázik az élővilág, emlékeztetve arra, hogy a természet a legnagyobb úr.

A békési kastélyok is azt bizonyítják, hogy milyen változatosak a belföldi turisztikai lehetőségeink. A Kárpát-medence gazdag történelemmel, lenyűgöző természeti tájjal és kulturális örökséggel büszkélkedhet, így a pihenésre vágyók számára aktív kikapcsolódást és szellemi feltöltődést is biztosít. A Duna Nyár 24 című műsorában állandó elemként látható Vár a Kárpát-medence adásaiban a nézők bepillantást nyerhetnek a sokrétű turisztikai választékba, és inspirációt meríthetnek a nyári kirándulásokhoz.

Nyár 24 – élőben a Balaton-partról, belföldi útitippekkel, hétfőtől szombatig 10 és 12 óra között a Dunán.

Vár a Kárpát-medence – egész nyáron a közmédia csatornáin.

Nyár 24 korábbi adásai 60 napig újranézhetők a Médiaklikken.