Egészség

4 + 1 szuper ötlet, hogy mit együnk tészta helyett

Általános vélemény, hogy a tésztát inkább hanyagolni érdemes, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni. Csakhogy nem olyan könnyű lemondani a carbonaráról vagy a gombás-tejszínes sült, rakott tésztáról, sok-sok sajttal, illatosan… Szerencsére vannak alternatív lehetőségek a tészták helyettesítésére, így nem kell lemondanunk a jellezmően olasz konyha izgalmas ételeiről sem.

A tészta általában nem sok összetevőből készül (liszt, tojás víz vagy tej és só), ennek ellenére, vagyis éppen ezért sok étrendből kimarad. Persze speciális változatait összetevőtől függően már fogyaszthatják a glutén- és laktózérzékenyek, illetve a vegetariánusoknak, vegánoknak is készítenek. Egy-egy diéta vagy fogyókúra közben jó lenne tudni, hogy mit ehetünk tészta helyett, főleg, amikor megkívánjuk a kedvenc bolognai szószunkat, vagy a carbonarát, esteleg a tejszínes-gombás sült tésztát… Szerencsére vannak alternatív lehetőségek a tészták helyett, sajtot meg mindenki annyit tesz a tetejére, amennyit a lelkiismerete megenged!

Készítsünk cukkinicsíkokat

Egyrészt azért, mert a cukkini igazán egészséges, tele van vitaminnal és más hasznos tápanyaggal. Nem baj, ha nem pucoljuk meg, de mossuk meg alaposan a zöldséget, majd vékony csíkokat vágjunk belőle. Nyersen is tálalhatjuk a kölönböző fogások mellé köretnek. Ha azonban paradicsomot, halat vagy más zöldséget keverünk hozzá, esetleg készítünk belőlük valamilyen szószt és azzal meglocsoljuk, tésztaként is fogyaszthatjuk akár nyersen, akár megfőzve.

Fotó: IStock.com/bhofack2

Fotó: IStock.com/bhofack2

Vagy tésztát padlizsánból

Ugyancsak nagyon egészséges a padlizsán. Sok tápanyagot tartalmaz, és még a vérkeringést is serkenti, és harcol az öregedés ellen. Vagyis tökéletes „tésztapótlónak” tűnik! Az elkészítése hasonló a cukkinihez: alaposan mossuk, majd hámozzuk meg és vágjuk vékony csíkokra. Egy kevés olívaolajon megpirítjuk, és máros tálalhatjuk a kedvenc (diétás, zöldséges) szószunkkal!

Esetleg tökből vagy káposztából

Talán mondanunk sem kell, hogy ezek az alternatív megoldások is mennyivel egészségesebbek, mint a hagyományos szénhidrát. Ráadásul azzal is csak ismételjük önmagunkat, ahogyan a „tészta” ezekből a zöldségekből elkészíthető. A tököt ugyancsak vékony csíkokra vágjuk, majd süssük fóliában körülbelül 45 percen keresztül 180 fokon – és mehet is rá a paradicsomszósz!

Természetesen a káposztát is vékony csíkokra kell vágnunk ahhoz, hogy „tészta” legyen belőle. Viszont nem sütni vagy főzni kell, hanem párolni ahhoz, hogy utána szósszal a tetején elfogyaszthassuk.

Fotó: iStock.com/a_namenko

Fotó: iStock.com/a_namenko

Végül is szénhidrát, de egészségesebb

Merthogy barna rizzsel is helyettesíthetjük a hagyományos tésztát. Mégpedig úgy, hogy a szokásos módon megfőzzük a rizst, bár jobb, ha egy kicsit túlfőzzük: ne legyen nagyon mászkás, de már puhuljon. Ennek a tetejére tehetjük a szószt, vagy akár rakott formában, sülve is elkészíthetjük. A tepsi alját terítsük be vékonyan a főtt rizzsel és tegyük rá például a paradicsomszószt. A sütőben 180 fokon süssük addig, míg a szósz teteje meg nem pirul. Tálalásnál tehetünk sajtot is rá, ha szeretnénk.

Ugyancsak barna rizsből készítsünk tejberizst (kókusztejjel és édesítővel vagy nád-/nyírfacukorral). És ezt ízesítsük mákkal, dióval, kakaóval – amihez éppen kedvünk van. Egy próbát megér, mert csillapíthatjuk vele mákos tészta iránti vágyunkat, és garantáltan egészségesebb, mint a hagyományos metélt.