×

Egészség

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát.

Az úgynevezett ausztrál influenza idén 137 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa, Szlávik János. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben változik az influenzavírus és új törzsek alakulnak ki, elkerülhetetlen, hogy az ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is – olvasható az MTI-n. Ugyanakkor a már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, hogy ha meg is fertőződik, a betegség nem lesz súlyos lefolyású nála.

Fotó:Freepik/@peoplecreations

Fotó:Freepik/@peoplecreations

A főorvos elmondta: Magyarországon még mindig alacsony, 20–25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 40 százalékos lenne. Hangsúlyozta: a jelenlegi légúti megbetegedéseket még nem az influenza okozza, mivel az általában december végén jelenik meg. Vagyis még mindenki időben beoltathatja magát, mivel a védettség kialakulásához két hét szükséges – mondta Szlávik János.

Nemcsak a rizikócsoportnak érdemes beadatni

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos korábban elmondta, összesen 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a kor és foglalkozás szerint megállapított rizikócsoportok számára. Javasolják az ingyenes védőoltás beadatását az egészségügyben dolgozók számára, a 60 év felettieknek, a súlyos szövődmények elkerülése miatt bizonyos krónikus betegségekben szenvedőknek, valamint az állatgondozással, -tenyésztéssel, -szállítással foglalkozóknak – közölte a helyettes országos tisztifőorvos.

Szabó Enikő kiemelte, a gyógyszertárakban megvásárolható védőoltást azoknak is érdemes beadatniuk a háziorvosukkal, akik nem tartoznak a rizikócsoportokba. Az influenza magas lázzal, rossz közérzettel, ízületi fájdalommal és súlyos szövődményekkel járhat.