Egészség

Migrén, cluster, tenziós – a kínzó fejfájás-betegségekről

A fejfájás nagyon zavaró érzés: még enyhe formában is általános lehangoltságot okoz, hát még ha fokozódik! Ugyan a népesség kis százalékát érintik a krónikus fejfájások, akiket viszont igen, azok rettenetesen szenvednek tőle.

Valószínűleg az egyik leggyakoribb tünetről van szó, alig van olyan ember, aki ne találkozna élete során a fejfájással. Ezek nagy része társulhat egyéb betegséghez, állhat a hátterében dehidratáltság, kimerültség, stressz. Sokan azonban rendszeresen szenvednek tőle, mégsem fordulnak orvoshoz, talán éppen a tünet általánossága miatt. Pedig érdemes utánajárni a dolognak, ugyanis a fejfájás jelezhet súlyos betegséget, agydaganatot, aneurizmát is. A legtöbb esetben persze ártalmatlan, egyszerűen csak kínzó – ha az alábbi betegségek leírásában magunkra ismerünk, keressünk fel szakembert, hogy enyhíthesse fájdalmainkat.

Fotó: iStock.com/vladans

Fotó: iStock.com/vladans

Migrén

A legismertebb krónikus fejfájás a migrén. Magyarországon mintegy 1 millió ember él migrénnel, a férfiak 6, a nők 17 százaléka szenved ettől a jellemzően féloldali, lüktető, pulzáló fejfájástól. Szintje a mérsékelttől az elviselhetetlenig terjed, esetenként hányással, hányingerrel jár, a mozgástól, fénytől és erős hangoktól csak fokozódik a fájdalom. Rendszeresen előjön, de a gyakoriság egyénenként változhat: a havi több alkalomtól az évi pár alkalomig terjedhet. Megelőzheti aura: fényvillanások, sötét foltok, végtagzsibbadás jelezheti előre, hogy jön a migrén. Kezeletlen migrén tarthat pár óráig, de akár 2-3 napig is. Egyes gyógyszerek – például fogamzásgátló – provokálhatnak rohamokat. Bár a migrént gyógyítani nem lehet, a fájdalom enyhítésére manapság már egyre jobb módszerek vannak, így már csak ezért is érdemes neurológushoz fordulnunk. Ráadásul fontos, hogy szakember diagnosztizáljon minket, hogy kizárhassa a már emlegetett súlyosabb betegségek meglétét!

Cluster

A cluster fejfájás clusterekben, azaz „csomagokban” jelentkezik: nagyon heves, rohamszerű fájdalommal a fej egyik oldalán. A fájdalom égő, éles, sokszor a szem köré összpontosul. A migrénnel ellentétben a fekvés fokozza a fájdalmat, a mozgás viszont enyhítheti, így a futás, fekvőtámaszozás sokaknál beválik. A cluster során a betegek, jellemzően 20–40 év közötti férfiak, nyugtalanok, járkálnak, sokszor fogják a fejüket, próbálják elterelni figyelmüket a fájdalomról. Bár már a 18. században leírták a betegséget, azóta sem tudunk sokkal többet okairól, működési mechanizmusáról és nem is gyógyítható betegség – de a fájdalom enyhíthető! Keressünk fel neurológust a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a leggyakoribb a három fejfájás-betegség közül, de egyben a legelviselhetőbb is. Mértéke az enyhétől a mérsékelten súlyosig terjed és általában az egész fejet érinti, abroncsszerű, szorító, egyenletes fájdalom. Ahogy a migrén, úgy a tenziós fejfájás is elsősorban a nőket érinti: 80%-uk szenved élete során tenziós fejfájástól, általában 20 és 50 éves kor között. A fájdalom lehet pár órás, de akár egyhetes is, és bár enyhe, mégis rányomja bélyegét a beteg hangulatára, munkaképességére, így érdemes foglalkozni vele. Gyógymódja általában nem is gyógyszerezéssel történik, hanem életmódbeli változtatásokkal. Így fejezzük be, hogy ha fáj a fejünk, bedobunk egy fájdalomcsillapítót, inkább forduljunk szakemberhez és beszéljük meg vele, mit tehetünk azért, hogy elmúljon a fejfájásunk.