Egészség

Így tartsuk a súlyunkat az ünnepek alatt is

Közeleg a karácsony, már szinte mindenki a menüt tervezgeti, a családi látogatásokról nem is beszélve. Mindig mindenhol akad egy-két finom aprósütemény az asztalon, amit nem lehet kihagyni, és szinte észrevétlenül kúsznak fel ránk a kilók. Némi odafigyeléssel azonban sikerülhet megtartani a súlyunkat az ünnepi időszakban is.

Figyeljünk az adagokra

Könnyű mondani, amikor az embert mindenhol csak kínálják, vagy amikor ezerféle finomságtól roskadozik az ünnepi asztal, de tényleg érdemes odafigyelni rá, hogy ne vegyünk kétszer semmiből és főleg ne nagy adagokat. Ha mindent szeretnénk megkóstolni, egy kisebb kanállal szedjünk a tányérunkra, és koncentráljunk az ízekre, ahelyett, hogy rosszullétig ennénk.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels / CC0 License

Válasszunk kisebb tányért

Az adagolásban például az is segíthet, ha nem egy óriási tányér kerül elénk az asztalon, csupán egy kisebb. Meg fogunk meglepődni, hogy valójában milyen kevéssel is jól lakhatunk.

Ne induljunk éhesen

Ha vendégségbe megyünk, vagy tudjuk, hogy este karácsonyi vacsora lesz, hajlamosak vagyunk kiéheztetni magunkat, arra készülve, hogy este majd mennyi finomság kerül a tányérunkra. A legjobb, ha ugyanúgy tartjuk magunkat a szokásos étkezési ritmusunkhoz, mint más napokon, így nem kiéhezve ülünk majd a vacsoraasztalhoz.

Mérjük meg magunkat

Bár a mérleg nézegetése idegőrlő tud lenni, nem árt, ha az ünnepek előtt ráállunk és leellenőrizzük a súlyunkat. Ha tényleg fontos számunkra, hogy ne hízzunk az ünnepek alatt, érdemes naponta megnézni a különbséget, így még időben észrevehetjük, ha elkezdenek felszaladni a kilók.

Ne faljunk

A karácsonyi rosszullétet sokszor nem is a rengeteg étel, sokkal inkább az okozza, hogy habzsolva fogyasztjuk. Figyeljünk oda, hogy kis falatokat együnk és minden falatot gondosan rágjunk meg.

Sétáljunk

Az ünnepnapokat indítsuk egy nagy sétával vagy egy kisebb kocogással, és egészen szilveszter napjáig ragaszkodjunk ehhez a szokáshoz, így fenntarthatjuk az egyensúlyt.

Gondoljuk újra a recepteket

Ha mi vagyunk a szakácsok, kicsit könnyebb dolgunk lesz, hiszen mi szabhatjuk meg a menüt, és van lehetőségünk az egészségtelen és hizlaló ételeket egészségesebbre cserélni. Választhatunk burgonya helyett zöldségeket és a sütemények egyes hozzávalóit is lecserélhetjük.