×

Egészség

Alacsony az influenza aktivitása, még érdemes beadatni a védőoltást

Magyarországon jelenleg alacsony az influenza aktivitása, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni.

Folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzamegbetegedések számának alakulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a jelentések alapján végzett becslés szerint december 4. és 17. között 8750 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek egyötöde volt gyermek. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az adatok szerint a 2017/2018-as influenzaszezonban eddig Baranya, Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében diagnosztizáltak influenzavírus okozta megbetegedést, mindegyikért az influenza B vírusa volt felelős.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Szórványos megbetegedések

Jelenleg Európában is alacsony az influenza aktivitása, a legtöbb országban szórványosan fordulnak elő megbetegedések. Eddig viszonylag kevés vírust mutattak ki, közülük több volt influenza B, mint influenza A vírus.

A kormány idén is lehetőséget biztosít az influenzafertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozók térítésmentes vakcinával történő védőoltására. Ebben a szezonban is 1,3 millió térítésmentesen felhasználható influenza elleni vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Mivel az influenzavírusok járványos terjedése még nem kezdődött meg, az influenza elleni védőoltást még mindig érdemes beadatni – hívta fel a figyelmet a szaktárca.