Egészség

Cukorbetegség és elhízás – ezeket a betegségeket örökölhetjük a szüleinktől

Az orvostudomány még mindig gyerekcipőben jár, már ami a betegségek eredetének felismerését illeti – de szerencsére vannak már olyan problémák, amelyeknek fel tudjuk kutatni az eredetét. Egyre többet tudunk meg például az öröklődő betegségekről is, amelyek úgy keseríthetik meg az életünket, hogy élhetünk nyugodtan teljesen egészségesen is, akkor is beköszönnek. Az alábbiakban a leggyakoribb öröklődő betegségeket vesszük górcső alá.

Cukorbetegség

A cukorbetegség az egyik legalattomosabb öröklődő betegség, ha nem vigyázunk, rányomhatja bélyegét az egész életünkre. Kutatások kimutatták, hogy az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is örökölhető, ha valaki például a 2-es típusútól szenved, háromszoros az esély, hogy elsőfokú családtagjai is öröklik. A cukorbetegség hosszan tartó magas vércukorszinttel jár, és ha nem ismerik fel időben, akár súlyos tragédia is származhat belőle. A komoly tünetek közé tartozik a vakság, a veseelégtelenség, végső esetben pedig halálos is lehet a lefolyása.

Fotó: iStock.com/NoppawanLaisuan

Fotó: iStock.com/NoppawanLaisuan

Asztma

Bármilyen furcsa, a légelégtelenséggel járó asztma is öröklődő betegség lehet. Egy ikerkísérletben kimutatták, hogy egypetéjű ikrek esetében hatszor akkora a valószínűsége az asztma kialakulásának az egyik ikernél, ha a másik asztmás, kétpetéjű ikreknél ez háromszorosára csökken – de még mindig szignifikáns. A legveszélyeztetettebb a 20–49 éves korosztály, az ennél idősebb kísérleti alanyoknál már inkább az életviteli és környezeti faktorok játszottak szerepet az asztma kialakulásában. Egy másik kutatás kimutatta, hogy az asztma öröklődési esélye 35 és 95% között van.

Ugyanez a helyzet az asztmával rokon allergiával is: 33–91%-os a szénanátha öröklődési esélye, és 71–84% az ekcémáé. Persze nem készpénz, hogy ha a szüleink allergiásak, mi is azok vagyunk, de jelentősen megnő az esélye annak, hogy a bizonyos allergénekre való érzékenységünk hasonló lesz.

Bizonyos rákfajták

A rák a szervezetben megjelenő, a normálistól eltérő sejtek megjelenését és szaporodását jelenti. Bár rengetegféle rákos megbetegedés létezik, szinte mindegyikről elmondható, hogy a genetikai faktor és a környezeti hatások együtt felelősek azért, hogy kialakuljon a betegség. A leggyakrabban a mellrák, petefészekrák, gyomor- és vastagbélrák öröklődik, így ha valamelyik szülőnk ebben szenvedett, a mi esélyünk is megnő arra, hogy a szervezetünkben kialakuljon. Ekkor az abnormális gén generációról generációra öröklődik, de fontos tudni, hogy nem maga a rák az, ami a szülőktől ránk száll, hanem a gén, amelyből kialakulhat a betegség – egyáltalán nem biztos, hogy ki is fog. A rákos megbetegedések mindössze 5–10%-ánál lehet kimutatni, hogy közvetlenül a szülőktől érkezett a beteghez.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Elhízás

Az elhízás 40–70%-ban öröklődhet a családban, ami már csak azért sem szerencsés, mert az elhízás maga sokszor csak kapu az olyan betegségekhez, amelyek komoly károkat tehetnek a szervezetünkben. Az extrém mennyiségű testzsírt összekötötték már szinte minden komolyabb kórral, köztük a fent említett cukorbetegséggel és rákos megbetegedésekkel is. Ha egy gyerek szülei elhízottak, 50%-kal több esélye van arra, hogy ő is el fog hízni. Persze ilyenkor az olyan faktorokat is figyelembe kell venni, mint például a közös étkezési szokások – lehet, hogy adott esetben nem is a genetikának, hanem az életvitelnek van köze a problémához.