Egészség

5 módszer, amivel természetes módon enyhíthetjük a gyomorfájást

Mind jártunk már így: a nagy karácsonyi zabaroham után a gyomrunk kicsit megviselt, és gyakrabban fáj, mint szokott. Ilyenkor nem érdemes rögtön gyógyszerek után nyúlnunk, először próbáljuk ki ezeket a természetes gyomorfájás-enyhítő praktikákat, hátha működik valamelyik!

A karácsonyi kajálások egyetlen hátulütője az, hogy a gyomrunk tiltakozik ellenük, hiszen nincs hozzászokva ahhoz, hogy egyszerre (és huzamosabb ideig) ilyen sokat együnk. A gyomorsavunk felmegy, görcsök kínoznak, felpuffadunk – sajnos gyakran mindez a karácsony és a szilveszter velejárója. Ezek a természetes praktikák sokat segíthetnek a helyzeten, és nagyrészt egészségesek is, így érdemes először ezeket kipróbálnunk, mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk.

A szuperorvosság: gyömbér

Az emberek már évszázadok óta használják a gyömbért mindenféle fájdalom, emésztési zavar és egyéb egészségügyi problémák gyógyítására. Kutatások kimutatták, hogy többféle gyomorbántalomra is kitűnő megoldás lehet, ha gyömbért fogyasztunk. Persze nem magában kell rágcsálnunk, hiszen így nem lenne túl finom: reszeljünk egy kicsit citromos vízbe, és iszogassuk lassan. Teát is készíthetünk belőle, ha leforrázzuk, és hozzárakjuk fekete teához vagy gyümölcsteához.

Fotó: iStock.com/Maya23K

Fotó: iStock.com/Maya23K

A gyerekdiéta

Szülők szokták hasmenés vagy hányinger esetén alkalmazni az alábbi ételeket a kisgyereküknél: banánt, rizst, almaszószt és pirítóst adnak a lurkónak, ami egy kicsit segít helyretenni az emésztését. A karácsonyi nagy étkezések után is hasznos lehet, ha ezeket az ételeket fogyasztjuk, hiszen alacsony a rosttartalmuk, viszont segítenek hasmenés esetén megkötni a híg székletet. Ha ilyen problémáink vannak, váltogassuk ezeket az ételeket, és hamarosan sokkal jobban leszünk.

Almaecet

Az almaecet igazi szuperital, ha minden reggel iszunk belőle egy nagy kanállal, rengeteget segíthet az egészségünkön. Ha azonban már megvan a baj, és fáj a hasunk, segíthet lenyugtatni az emésztésünket. Ha nem bírjuk elviselni magában, vízzel hígítva is megihatjuk. Magas gyomorsavnál azonban inkább ne ezt a megoldást válasszuk, az ecet ugyanis még ronthat is a helyzeten.

Élőflórás joghurt

Ha felpuffadtunk, és nem vagyunk laktózérzékenyek, a joghurt a legjobb választás számunkra. A benne található élőflóra segít helyreállítani a szervezetünk természetes baktériumközegét, amelynek megzavarodása okozhatja a puffadást. A testünkben ugyanis természetes módon is rengeteg baktérium található, ezeknek jó része az emésztésünkért is felel – ha megbolygatjuk őket, mondjuk egy szép nagy adag karácsonyi vacsorával, puffadás lehet az eredménye. Keressünk olyan joghurtot, amely aktív, élő joghurtkultúrát tartalmaz, ez segít majd a tünetek enyhítésében.

Fotó: iStock.com/OcusFocus

Fotó: iStock.com/OcusFocus

Kamillatea

A kamilla mindenféle gyulladásra tökéletes megoldás lehet, mivel gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású összetevőket tartalmaz. Nem véletlen, hogy a torokgyulladásra is kamillát ajánlanak természetes kezeléskiegészítőnek – a gyomorba jutva ugyanilyen hasznos az ottani gyulladások kezelésére. Ezenkívül ellazítja a felső emésztőrendszer izmait, így a görcsök is megszűnhetnek – ráadásul egy jó meleg tea még jól is esik, főleg, ha olyan szerencsénk lesz, hogy az ünnepek alatt fehér karácsonyunk lesz, és bentről nézhetjük teázgatva a gyönyörű hóesést.