Egészség

Kiszáradt ajkak: ezek lehetnek az okai

A tél és a hideg megviseli a bőrünket, függetlenül attól, hogy száraz vagy zsíros típusba tartozunk. A kinti hideg és a benti meleg miatti hőingadozás sem tesz jót neki, s ahogyan a bőrünket, úgy az ajkainkat is megviselheti ez. Az ajkak kiszáradásának, repedezettségének az oka azonban nem minden esetben a hőmérséklet miatt alakul ki, előfordul, hogy valamilyen más betegség vagy rendellenesség kísérő tünete. A kiszáradt ajkaknak ezek lehetnek az okai!

Az ajkak kiszáradását tehát többféle dolog is okozhatja, nem csak a téli hideg miatt vagy a hideg-meleg hőingadozás hatására jelentkezhet. Hiába nyalogatjuk, azokat csak szárazabbnak érezzük, az ajkunk bőre feszül, kirepedezik. Ha nem múlik el, érdemes orvoshoz is fordulni a problémával, mert előfordulhat, hogy valami komolyabb baj, betegség állhat a hátterében.

Gombás fertőzés

Ebben az esetben inkább a szánk sarkában jelenik meg fokozottabban a szárazság, de emellett az ajkak is kiszáradhatnak. Nem ajánlott a szánk megnyalásával nedvesíteni az ajkakat a további fertőzés elkerülése érdekében. Viszont igyunk sok vizet a hidratáció miatt!

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Allergiás reakció

Előfordulhat, hogy allergiásak vagyunk valamilyen ápoló termékre, amit az ajkunkra vagy az ajkunk körüli bőrfelületre használunk. Ahogyan például bizonyos ételek által kiváltott allergiás reakció is lehet a szájszárazság.

Dehidratáltság

Ha kevés vizet, kevés folyadékot iszunk, az dehidratáltsághoz vezethet. Ahogyan a szervezetünk megérzi, úgy a bőrünkön és az ajkunk bőrén is megmutatkozik. Igyunk sokat, napi másfél liter folyadék hozzásegíthet bennünket a probléma megoldásához.

Vitaminhiány vagy túl sok vitamin

A B2 vitamin hiánya okozhat szájszárazságot, ahogyan a túl sok A-vitamin is. Érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk, milyen vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe, hogy egyensúlyt alakítsunk ki.

Gyógyszer-mellékhatás

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet szájszárazság. Erre a mellékelt tájékoztatóban általában fel is hívják a betegek figyelmét. Ha gyógyszer szedése mellett tapasztaljuk ezt a tünetet, érdemes megkérdezni az orvosunkat (ahogy minden esetben!) a problémáról.