Egészség

4 jel, hogy nem szimpla fejfájásról van szó

Fejfájás és fejfájás között van különbség, ezt tudjuk. De mikor kell arra gyanakodnunk, hogy nem csak fejfájásról van szó?

Érdemes folyamatosan figyelni magunkat: megtanulni, melyik front esetén fáj a fejünk. Hol fáj általában. Milyen gyakran van migrénes fejfájásunk. Ha fáj a fejünk, vajon ittunk-e elég folyadékot. Ha megtanuljuk a fejfájásaink ütemét, okozóját, akkor sokkal könnyebben észrevesszük azt is, ha valami megváltozik. Aki nem fejfájós, de hetek óta gyötri fájdalom, az teljesen eltér a testének addigi működésétől. Ilyenkor érdemes felkeresni a háziorvost. A legtöbben azért nem teszik ezt meg, mert attól félnek, hogy a heves fejfájás agydaganatot jelez, pedig a tumor tünetei között ez csak ritkán szerepel.

Fotó iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó iStock.com/Wavebreakmedia

Ennek ellenére léteznek veszélyes fejfájások, amelyekre kötelező odafigyelni.

1. A villámcsapáshoz hasonlító fejfájás

Mintha villám csapna a fejbe, de ahhoz is hasonlítható, mintha kalapáccsal ütnék. Hirtelen jön a semmiből, és utalhat  subarachnoidealis (koponyaűri) vérzésre (SAV, SAH). A heveny, intenzív fejfájás mellett jellemző még az eszméletzavar. Nem sokkal később az általános állapot romlása, hányinger, hányás léphet fel.

2. Ha hirtelen sokkal erősebb lesz

Léteznek szörnyen erős fejfájások, szinte kibírhatatlanok. Akiknek rendszeresen van migrénjük, be tudnak számolni ilyen tapasztalatról. Akkor kell azonban gyanakodni, ha a fejfájásunk – legyen általában bármilyen erős – egyszer csak sokkal rosszabb lesz. Mintha ugyanazt a dalt hallgatnánk, csak maximális hangerővel. Ilyenkor jobb orvoshoz menni.

3. Ha a baj nem jár egyedül

Ha az erős (!) fejfájással együtt magas láz, tudati zavartság, fokozott aluszékonyság, rossz közérzet, szédülés, hányinger, látászavar is megjelenik, akkor gyanakodhatunk arra, hogy nem csak influenzáról van szó. Főleg akkor, ha a tünetek órák alatt csak erősödnek, az állapotunk pedig romlik. Ilyenkor elképzelhető, hogy agyhártyagyulladás áll a háttérben, de ennek diagnózisát és kezelését is csak kórházi körülmények között lehet maximálisan jól végezni.

4. Ha állandóan fáj

Amikor valaki arról panaszkodik, hogy állandóan féj a feje, érdemes rákérdezni, milyen fűtés van a lakásában. Az állandó fejfájás ugyanis az enyhe (!) szén-monoxid-mérgezés egyik tünete is lehet, amelynek hosszú távon komoly következményei is lehetnek.