Egészség

A kézremegés 7 lehetséges oka

Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha kézremegést tapasztalunk. A betegségek mellett azt is jelezheti, hogy testünk így reagál valamilyen külső, illetve belső behatásra.

Lássuk, mik állhatnak a kézremegés hátterében:

  • Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a remegés, érdemes egyeztetnünk a kezelőorvosunkkal a tünetről.
  • B-vitamin-hiány: ha szervezetünk hiányt szenved a B12-vitaminban, idegrendszerünk nem fog megfelelően működni, ez pedig remegés formájában is megmutatkozhat. Ezt a fontos vitamint megtaláljuk a szárnyas húsokban, a halfélékben, a tojásban és a tejtermékekben.
  • Stressz: ahogy egyéb más zavaró tünetet, úgy remegést is okozhat a fokozott, hosszantartó stressz. A munkahelyi, párkapcsolati, anyagi gondok, a felhalmozódott feszültség, az alvászavarok mind-mind kiválthatják.
  • Alacsony vércukorszint: a veszélyesen alacsony vércukorszintet hipoglikémiának nevezik, és leggyakrabban cukorbetegnél fordul elő, de egészséges embernél is jelentkezhet. Ilyenkor szervezetünk válaszreakciója zavartságban, dezorientáltságban és remegésben nyilvánulhat meg.
  • Túlzott koffeinbevitel: a napi 3-4 kávé nagyon felpörgetheti a szívünket, és egész testünket turbó üzemmódra kapcsolhatja, ami szintén okozhat kézremegést.
Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Esszenciális tremor, Parkinson-kór

A kézremegés hátterében gyakran valamilyen neurológiai rendellenesség áll. Ezek közül is a leggyakoribb az úgynevezett esszenciális tremor, amely főként csak cselekvéskor jelenik meg, a felső végtagokat érinti (ritkábban a fejmozgató izmokat és a hangszálakat is), és jellemzője, hogy a remegés szimmetrikusan zajlik a végtagokon. Kialakulásának hátterében a genetika, valamint környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. A kézremegést azonban kétségtelenül a Parkinson-kórral kötik össze leggyakrabban a köztudatban – ez egy degeneratív idegrendszeri betegség, amely akkor okoz kézremegést, ha a beteg nyugalmi állapotban van. Legtöbbszor aszimmetrikusan jelentkezik, és a stressz súlyosbíthatja. Gyógyíthatatlan betegség, de gyógyszerekkel és műtéti úton kezelhető.

Bármi is legyen a kiváltó oka a kézremegésnek, ha már hosszabb ideje fennáll, vagy akár erősödik is, érdemes mielőbb sort kerítenünk egy kivizsgálásra.