×

Egészség

A női betegség, ami gyakran túl sokáig marad rejtve – Élet az endometriózissal

A fájdalmas menstruációt sokan hosszú évekig csak tűrik, mert azt gondolják, ez „természetes”. Pedig az esetek többségében visszavezethető valamilyen nőgyógyászati problémára – az endometriózis például több mint 200 000 nőt érint Magyarországon, és sokan nincsenek is tisztában vele, hogy ezzel a betegséggel küzdenek. Pedig az időben történő felismeréssel és kezeléssel nagy eséllyel megelőzhetőek lennének a súlyos szövődmények. Salamon Adrienn-nel, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk, aki maga is érintett a betegségben.

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normális esetben kizárólag a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a nemi ciklus változásait, az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának oka ismeretlen.

Forrás: noiegeszsegert.hu

Elmesélnéd, hogyan derült ki nálad a betegség? Hogyan élted meg a diagnózist?

2009-ben, amikor már két éve állandó, hónapról hónapra visszatérő menstruációs fájdalmakkal küzdöttem, amelyek a végén már hányással, hasmenéssel, véres széklettel is jártak, egy belgyógyász vetette fel, hogy endometriózisom lehet. Ezután különböző vizsgálatokon estem át, amelyek megerősítették a gyanút, így továbbirányított egy specialistához egy egyetemi klinikára. Kiderült, hogy az endometriózis érinti a petevezetékemet, egy 15 cm-es bélszakaszt, valamint összenövéseket okozott a kismedencében. A diagnózis sokkoló volt… A belgyógyász ugyan mondta, hogy valószínűleg műtétre lesz szükség, de arra nem voltam felkészülve, hogy a beleimet is műteni kell. Teljesen kiborultam, sírtam, nem értettem, ez hogy történhetett meg velem. Rettegtem tőle, milyen következményei lesznek a betegségnek, illetve a beavatkozásnak. Két dologtól tartottam nagyon: nehogy sztómával ébredjek a műtét után, és hogy vajon lehet-e majd a későbbiekben gyerekem. Az előbbi szerencsére nem történt meg, ma pedig már van egy imádni való kislányom!

Fotó:Salamon Adrienn / Női Egészségért Alapítvány

Fotó: Salamon Adrienn / Női Egészségért Alapítvány

Milyen kezelést kaptál?

A 7,5 órás műtét után 6 hónapos injekciós kezelést kaptam, amivel ideiglenesen leállították a menstruációmat. A diagnosztizálással egy időben pedig teljes életmódváltásba kezdtem.

Miből állt ez az életmódváltás?

Nekem a makrobiotikus szemléletmód vált be. Egyrészt a táplálkozásban a makrobiotika alapelveit követem az aktuális állapotomra szabva, másrészt igyekszem sportolni, például jógázni és speciális tornákat végezni. Ez megy a legnehezebben, de sokat sétálok, gyalogolok. Annak idején, a műtétet követően jártam egy kineziológushoz is, hogy helyretegyünk bizonyos lelki folyamatokat, amik a betegséghez köthetőek. Azt gondolom, hogy az endometriózis kezelésében az lenne az ideális, ha a különböző területek, tehát a nyugati orvoslás és az alternatív módszerek (táplálkozás, mozgás, lelki háttérrel történő foglalkozás) egymással együttműködve, egymást támogatva, és legfőképpen az érintettet támogatva tudnának segíteni.

Mi volt a célod a Női Egészségért Alapítvány létrehozásával?

Azért hoztuk létre az alapítványt, hogy másoknak ne kelljen eljutni addig, ameddig mi, alapítók eljutottunk – értem ezalatt a súlyos tüneteket, a bélérintettséget, a meddőséget. A célunk egyrészt az edukáció, hogy ezáltal mielőbb diagnosztizálják az endometriózist, és lehetőség szerint erre a területre szakosodott orvosokhoz kerüljenek az érintettek, másrészt a már diagnosztizált érintettek támogatása akár orvosajánlással, akár életmódváltás-beli tanácsokkal, illetve azzal, hogy összehozzuk őket más érintettekkel is, akik ugyanazon mennek keresztül.

Fotó: Salamon Adrienn / Női Egészségért Alapítvány

Fotó: Salamon Adrienn / Női Egészségért Alapítvány

Kik dolgoznak veled az alapítványban, és hogyan tudtok segíteni a hozzátok forduló, endometriózissal diagnosztizált nőknek?

Az alapítvány munkájában jelenleg mindenki önkéntes alapon vállal szerepet. 10-12 fő dolgozik naponta 4–10 órát az endometriózis-edukáción, az ellátás fejlesztésén, az érintettek támogatásán. Kiváló szakemberek vannak a csapatunkban, a közgazdásztól kezdve a pszichológuson, coachon, grafikuson át a kommunikációs szakértőig, természetesen az orvos szakértők mellett. Nagyon büszke vagyok erre a csapatra, és hálás is, hogy ilyen lelkesedéssel és lojalitással segítenek, önkéntes alapon.

Mit tanácsolnál azoknak, akik ezzel a betegséggel küzdenek, és egyelőre kilátástalannal látják a helyzetüket?

Kitartást és sok erőt kívánok! Ugyanakkor tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül ezen az úton, itt van az alapítvány és több százezer sorstárs is, akik a családon és barátokon kívül támaszt tudnak nyújtani. Kövessék az oldalainkat (itt, itt és itt), ahol folyamatosan osztjuk meg a legfrissebb tudnivalókat. Az endometriózis kezelésében talán a legfontosabb az idő kérdése és a jólinformáltság. Az utóbbi hetekben sajnos sok tévhit látott napvilágot ezzel a betegséggel kapcsolatban, ezeket is igyekszünk folyamatosan helyreigazítani, Facebook-oldalunkon el is indítottunk egy sorozatot ezzel a céllal.

A témával Tabuk nélkül az endometriózisról címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Urbán-Váradi Alexandra, Bocskor Bíborka és Salamon Adrienn, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.