Egészség

Ezek is lehetnek a rossz lehelet okozói

Még akkor is, ha nemrég mostunk fogat. Merthogy a szakemberek szerint nem csak akkor lehet kellemetlen a leheletünk, amikor már hosszú ideje nem mostuk meg a fogainkat vagy nem használtunk szájvizet. A rossz leheletet nemcsak ez a hiányosság okozhatja, hanem számos oka lehet, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Amikor felfedezzük, hogy rossz a leheletünk, szaladunk is a fürdőszobába, hogy fogat mossunk, öblögessünk és friss, mentolos szájízzel hagyjuk el a helyiséget és térjünk vissza ismét az emberek, család, barátok, kollégák közé. A szakemberek szerint azonban nemcsak a fogmosás elhanyagolása vagy a nemrég elfogyasztott étel illata (szaga) válthatja ki a kellemetlen szájszagot, hanem annak többféle oka is lehet. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

„A rossz lehelet oka a szájüregben is lehet, de más, szervi problémára is utalhat – magyarázta dr. Leslie Renee Townsend szakorvos. – A rossz lehelet, ami nem oldódik meg a fogmosás és a fogselyemezés, öblítés után, egy másik probléma jele lehet. Például egy mögöttes egészségügyi ok is előfordulhat.”

Fotó: iStock.com/Bojan89

Fotó: iStock.com/Bojan89

Orrcsöpögés

Az allergia, vagy valamilyen fertőzés után megmaradó orrcsöpögés is okozhatja péládul a kellemetlen szájszagot. Ebben az esetben az orrváladék nem tisztul ki, hanem lerakódhat hátul, a torkunk környékén – és ez okozhatja a rossz leheletet.

Torokgyulladás

A hideg időben, ha nem ügyelünk eléggé, összeszedhetünk valamilyen torokfertőzést, kialakulhat a torokgyulladás, ami szintén okozhat kellemetlen leheletet.

Mandulagyulladás

Akinek nem távolították el gyerekkorában, annak felnőttként is begyulladhat a mandulája – és a gyulladás rossz szájízzel, szájszaggal is járhat.

Savas reflux

Emésztőrendszeri problémára is utalhat, illetve ez a probléma okozhat kellemetlen szájszagot, így a savas reflux is. De más gyomorproblémák is szóba jöhetnek. Érdemes szakember véleményét kikérni ebben az esetben is a teendőkről.

Szájszárazság

Ha nem iszunk elegendő vizet, a dehidratáltság melléktünete lehet a kellemetlen lehelet is. Ilyenkor a kevesebb nyál miatt a baktériumok nem tisztulnak olyan intenzitással a szájüregből, mint amikor megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, hanem felhalmozódhatnak és rossz szájszagot okozhatnak.

Szájvíz

A szakemberek szerint az alkohol tartalmú fogápolási termékek, pontosabban szájvizek csak elrejtik a kellemetlen szájszagot, de nem szüntetik meg – vagyis inkább rontanak a helyzeten, mintsem javítanának.

Dohányzás

Nem meglepő, hogy a dohányzás is felkerült a listára. A szakértők azt mondják, hogy a dohányzók számára a fogmosás nemigen számít a lehelet frissítésében. A szakértők szerint a dohányzás amellett, hogy önmagában szájszagot okoz, még fogínybetegségekhez is vezethet, ami szintén rossz leheletet okozhat.

Fogproblémák

Természetesen a fogszuvasodás, a rossz, lyukas fogak is okozhatnak kellemetlen szájszagot, ezért is érdemes rendszeresen felkeresni a fogorvosunkat. A fogínyproblémák vagy más szájüregi megbetegedések rossz leheletet okozhatnak.