×

Egészség

Itt a csodatévő citromos víz alternatívája: igyunk vizet gyömbérrel!

Hogyan kezdjük a reggelt? Mindig másképp: kakaóval, kávéval, fekete teával, zöld teával, aztán egyszer csak eljutunk a csodatévő citromos vízig. De mi lehet ennek az alternatívája? Mi tudjuk a választ. Sőt, kóstoltuk is.

A csodatévő citromos vizet ma már keveseknek kell bemutatni. Akik rendszeresen ezzel indítják a napot, azok valószínűleg áldásos hatásáról is be tudnak számolni.

Fotó: Pexels/ Angele J

Fotó: Pexels/Angele J

A citromos víz többek között lúgosítja a szervezetünket, így számtalan betegséget megelőzhetünk. Csökkenti a húgysavszintet is, amely gyakran tehető felelőssé a gyulladások kialakulásáért. Lecserélhetjük rá a reggeli kávénkat is, ugyanis rengeteg energiát szabadít fel, élénkebbek leszünk, felpezsdülünk. Energetizáló hatása lényegesen hosszabban tart, mint a kávé koffeinbombája. Káliumtartalma miatt jót tesz a szívünknek, hozzájárul az agy és idegrendszer megfelelő működéséhez.

És ezzel még nincs vége! Ide kattintva további három okot mondunk arra, miért érdemes fogyasztani. 

Van azonban az a pont, amikor a citromos vizet lecserélnénk valamire. Talán az íze miatt, talán csak egyszerűen olyan italt innánk reggelente, ami fel is melegít. Ilyenkor lehet megfelelő alternatíva a gyömbéres víz, amely ugyanúgy élénkít, felfrissít, mint a citromos változat. A gyömbér tele van antioxidánssal, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet.

Gyömbéres vizet egyszerű elkészíteni: a megpucolt gyömbérből reszelhetünk a vízbe, vagy vékony szeleteket is vághatunk belőle. Annyit tegyünk egy nagy pohár vízbe, amennyire szeretjük a csípősségét, de egy ujjnyi vastagság ideális 3–5 decihez. A vizet melegítsük fel, nem kell forralni, de a gyömbérnek kell 15–20 perc, amíg kiázik. Ezután kortyoljuk el.

Ha szeretnénk a két csodanövény erejét egyesíteni, nyugodtan csavarjunk bele egy kis citromot is.

Nem javasoljuk viszont a tárolásukat, ha tehetjük, fogyasszuk mindig frissen, úgy az igazi. És sokkal gyorsabban elkészíthető, mint a reggeli tea vagy kávé.