Egészség

Így lehet nekünk is vékony(abb) a vádlink

A csinos lábak egyik fontos része a vádli mérete, illetve annak formája. Sokan szeretnénk vékonyabb lábszárakat: ezt elérni sajnos sokkal nehezebb, mint az izmos, határozott vádlikat, de nem lehetetlen! Megfelelő gyakorlatok, rendszeres edzés és kitartás segítségével lehet nekünk is vékony(abb) a vádlink.

A vádlink mérete sok mindentől függhet, a genetika mellett befolyásolhatja, hogy mennyit és mit sportoltunk az életünk során, vagy hogy milyen munkát, munkákat végeztünk. Mondhatnánk, hogy folyamatos edzésben, van, hiszen már egy séta is megmozgathatja, nem beszélve a magas sarkú cipőkről, amiket – ha egyébként laposban járunk – másnap a vádlinkon érezhetünk meg a leginkább.

De mit tehetünk, ha vékonyabb vádlikat szeretnénk?

Edzenünk kell. Vagyis olyan feladatokat végezni, amelyek kifejezetten ezt a területet mozgatják meg, viszont olyan gyakorlatokat kell találnunk hozzá, amik nem növelik a tömegét, amiktől nem nagyobb lesz, hanem éppen ellenkezőleg, karcsúbb, vékonyabb vádli lehet a végeredmény. Természetesen mint minden cél elérése érdekében, itt is fontos a rendszeresség és a kitartás, hiszen eredményt csak így érhetünk el. Persze nem mindegy, hogy miért vastagodott meg a vádlink: el-/meghízás eredménye, vagy a sporttól lett túl izmos? Hiszen az előbbi esetben az étrendünk megváltoztatását is érdemes lehet végiggondolni.

Fotó: Freepik.com/Freepik

Fotó: Freepik.com/Freepik

Találjuk meg a megfelelő edzésformát

Vannak ugyanis olyan feladatok, amiket bármikor végezhetünk, például otthon. Az egyik ilyen, amikor a sarkunkra állunk, és a sarkunkon közlekedünk néhány percig úgy, hogy a lábfejünk első fele nem érinti a talajt.

Kezdjünk el futni! A futás ugyanis az egyik legjobb módszer a lábak formálására, és így a vádlik vékonyabbá varázslására, viszont nem mindegy, hogy milyen futást választunk. Gondoljunk csak a sportolókra: a rövidtávfutók, a sprinterek vádlija vastagabb, mint a hosszútávúfutóké, vagyis ha karcsúbb vádlira vágyunk, válasszuk a hosszabb távokat, a hosszú kilométereket a rövid, gyorsabb távok helyett.

Ezt továbbgondolva érdemes minden olyan edzésformát kerülni, amelyek a sprinthez hasonlóan működnek, például a rövid, de intenzív kardióedzéseket, vagy a taposógépeket, illetve a futópadok hegymenetei sem éppen optimálisak, hiszen ezek inkább erősítik a vádit és növelik annak tömegét, mintsem vékonyítanák azt.

Csak semmi ugrálás!

Az ugrálás sem éppen a barátunk ebben az esetben. Vagyis intsünk búcsút a rendszeres ugrókötelezésnek, vagy bármilyen más olyan mozgásformának, amelyik esetében ugrálni kell. És talán az intenzív lépcsőzés sem éppen a legjobb választás, vagyis hagyjuk a steppadot az ágy alatt. Válasszuk inkább a hosszú sétákat, az úszást vagy az elliptikus trénert, és ezek esetében is inkább az alacsonyabb intenzitású, de hosszabb ideig tartó edzések vezethetnek eredményhez – már ami a vékonyabb vádlikat illeti.

Fotó: Freepik.com/katemangostar

Fotó: Freepik.com/katemangostar

Súlyprobléma

Edzések közben nem kell mindenáron mellőznünk a súlyokat, betervezhetünk egy-egy konditermi edzést, viszont a lábunk edzéséhez ne használjunk nagy, nehéz súlyokat. Válasszunk inkább könnyebbeket és végezzünk hosszabb sorozatokat vele. A túl nehéz súlyok ugyanis nagy vádlit eredményezhetnek, vagyis ebben az esetben is a „kevesebb több” szabály van érvényben. De a szakértők szerint a legjobb az lenne, ha mellőznénk a súllyal való edzéseket, mert ezek az edzések inkább növelik a vádlik tömegét, mintsem csökkentenék.

Nyújtsuk, mint a rétestésztát

A vádlik vékonyítására kiválóak lehetnek a nyújtások. Ezek a gyakorlatok ugyanis meghosszabbítják az izmokat, vagyis a pilates és a jóga jó választásnak tűnik. Minden olyan gyakorlat, amely közben érezzük, hogy nyúlik az izom, hasznos lehet a célunk elérése érdekében.