×

Egészség

Mit tesz már egyetlen napos falásroham a testünkkel?

Sokan vagyunk ezzel így: tartjuk a diétát, egészségesen eszünk, aztán vasárnaponként elcsábít minket a rántott hús, a pizza, az édesség és minden más rossz. Ezzel alapvetően nincs nagy baj (hiszen az arany középutat kell megtalálnunk ebben is), csakhogy ha ilyenkor túlzásba visszük az evést, és összevissza falunk mindent, az nagyon rosszat tehet az egészségünknek.

A 80/20-as szabály talán az egyik legegészségesebb diétás felfogás a világon: azt jelenti, hogy 80 százalékban egészségesen kell étkeznünk, 20 százalékban pedig ehetünk rosszabb ételeket is, egészen addig, amíg ezt az arányt nem úgy osztjuk el, hogy az összes 20 százalék egy napra essen a héten.

Egy friss kutatás szerint, amely a Nutrients tudományos folyóiratban jelent meg, a hirtelen falási rohamok elképesztően rosszat tesznek az emberi szervezetnek. A kutatásban arra kérték a résztvevőket, hogy éljenek nagyjából egészséges étrenden, majd egy nap alatt csak magas kalóriatartalmú és egészségtelen ételeket fogyasszanak. Ilyenkor a normál kalóriabevitelüknél nagyjából 78 százalékkal többet vettek magukhoz, ami azért, lássuk be, elég nagy különbség.

Fotó: iStock.com/ monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Kiderült, hogy az egynapi falás miatt a testük inzulinérzékenysége nagyon megnőtt, 28 százalékkal – míg ez egy ilyen alkalommal egy idő után normalizálódik, hosszú távon azt is eredményezheti, hogy a bevitt plusz cukor elkezd felhalmozódni a véráramunkban. Ez pedig hosszú távon cukorbetegséghez vezethet.

Mi lehet a megoldás? Leginkább az, hogy ne zabáljuk túl magunkat – figyeljünk arra, hogy lényegesen több kalóriát ne vegyünk magunkhoz ahhoz képest, amennyit általában szoktunk. Persze némi ingadozás belefér, de a falási rohamok egyáltalán nem, mert akkor is cukorbetegséghez vezethetnek, ha egyébként a hét / hónap / év többi részében nagyjából egészségesen eszünk, és rendszeresen mozgunk.