Egészség

Óriási siker: nemzetközi díjat nyert egy magyar Alzheimer-projekt

A tavaly kísérleti jelleggel Mosonmagyaróváron indult „Demenciabarát városprojekt” rangos európai díjban részesült. A több európai alapítvány által életre hívott Európai Alapítványok Demencia Kezdeményezése (EFID) által meghirdetett pályázaton a mintegy 98 pályázat közül egyedüli magyar projektként a mosonmagyaróvári kezdeményezés is bekerült a legjobb 12 díjazott közé.

A mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány tavaly indította el kísérleti jelleggel Magyarország első demenciabarát városfejlesztési projektjét, amelynek célja a demens- és Alzheimer-betegekre történő figyelemfelhívás mellett az, hogy a jövőben komoly társadalmi és gazdasági problémát jelentő betegség kezelése ténylegesen lehetővé váljon a városokban és közösségekben. A The Atlantic Philanthropies, a Fondation Médéric Alzheimer, a King Baudouin Foundation, a Robert Bosch Stiftungés a NEF (Network of European Foundations) összefogásával létrehozott EFID-díj odaítélésekor a beérkező pályázatokat a társadalmi innováció, a projekthatékonyság, a hatás és az eredmények fenntarthatósága szempontjából értékelik.

Fotó: iStock.com/warrengoldswain

Fotó: iStock.com/warrengoldswain

A 12 nyertes pályázat mindegyike arra fókuszál, hogy a demens embereket ne problémaként kezelje, hanem szakértelmüket megbecsülje és értékként közvetítse a közösség irányába. „Abban, hogy elnyertük ezt a rangos díjat, szerepet játszott az is, hogy ez az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely a demencia megértését és az emberek ezirányú tudatosságát nem egy szűk közösségben, hanem egy egész város szintjén kívánja elérni” – nyilatkozta a projektet elindító mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnöke, Zimmerer Károlyné.

Hozzátette, hogy „sajnos a demencia ma még nem kap akkora figyelmet, holott egyre inkább komoly kihívássá válik, legyen szó gazdasági vagy társadalmi vonatkozásáról, vagy akár az egészségügyi ellátórendszerről. Éppen ezért a mosonmagyaróvári projekt tapasztalatai és kialakított gyakorlatai az ország más közösségei és városai számára is hasznosíthatóak lesznek”.

„Bízunk abban, hogy ez a díj is ráirányítja a figyelmet a mosonmagyaróvári projektre, illetve segít minket abban, hogy könnyebb legyen a kezdeményezés elfogadtatása. Ebben segítséget jelenthet az is, hogy már az önkormányzat is a projekt mellé állt” – mondta el Tatai Tamás, a Demenciabarát városfejlesztési program koordinátora, aki pár napja Szófiában vette át a díjat egy szakmai konferencián.