Egészség

Fogyaszt, és a gyulladást is csökkenti a fagyos krioterápia

Elsőre nem hangzik túl jól, hogy -100 fokos kabinba lépjünk egy szál fürdőruhában. Ám amint megtudjuk, milyen ügyesen indíthatja be a hidegsokk a szervezet öngyógyítását, csökkenti a reumás fájdalmakat – még fogyni is lehet így! –, elkezdünk azon gondolkodni, talán nem is lehet olyan kibírhatatlan...

Erről Wim Hof tudna mesélni, akit nem véletlenül neveznek Jégembernek: 50 éves is elmúlt, rövidnadrágban fut maratonokat a sarkkörön, és jéggel teli kádakba merül. A hideg hatására mentálisan és fizikailag is felfrissül, és ezt a tudomány is megerősíti. Persze ahhoz, hogy kipróbáljuk a krioterápiát, nem kell a Jégemberhez hasonlóan bírnunk a hideget. Senki sem ígéri, hogy a hidegben eltöltött 3–5 perc olyan jóleső lesz, mint egy kád meleg vízben elmerülni, de Michael Phelpstől kezdve rengeteg sportolón át az átlagemberekig elég sokan számoltak be pozitív hatásairól. Aki a kamrányi hideget választja, az fürdőruhában, sapkában, kesztyűben és maszkban állja a folyékony nitrogénes hideget, de van lehetőség egy-egy testrész hűtésére is. Ami a legfontosabb: a krioterápiát csakis azután vegyük igénybe, hogy orvosunkkal beszéltünk róla, és ő jóváhagyta.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Mire is jó ez?

A krioterápia kezdetleges formáit már több száz évvel ezelőtt elkezdték alkalmazni fájdalomcsillapításra, migrén és izomgörcsök oldására, az öregedés lassítására, az egészség javítására. A mostanában használt krioterápiás módszert 30 éve kezdték el Japánban, és csak a múlt évtizedben terjedt el Amerikában és Európában. A hidegterápiának gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító  hatása van, amit különösen a reumában szenvedők értékelnek. A hideg szabályozza a hormonokat is, és javítja a leptinszintet, aminek súlycsökkentő hatása van.

Gyógyír az izmoknak

Nemcsak az ízületi gyulladásokat, de az izomproblémákat is lehet kezelni a hideg segítségével. A fájdalmak csökkennek, a sérülések, izomhúzódások gyorsabban gyógyulnak. Miután a hideghatás elmúlt, a hűtött terület vérkeringése felélénkül, ami felpörgeti a gyógyulást.

A túlsúly leküzdése

Maga a hidegben töltött idő még nem farag le rólunk mágikusan kilókat, de támogathatja a szervezet ilyen folyamatait – főleg ha egészséges életmódot élünk, és rendszeresen sportolunk is mellette. Az elmélet szerint a hidegnek kitett szervezet remegni kezd, hogy melegítse magát, ez pedig kalóriaégető izommunka, ráadásul az anyagcsere is felgyorsul a hideg hatására.

Erősebb immunrendszer, kevesebb gyulladás

A rendszeres, előírt ideig tartó hidegsokk felerősíti az immunrendszer működését, így hatékonyabban küzd a fertőzések és gyulladások ellen. Időnként azonban éppen az immunrendszer túlzott vagy rendhagyó működése okoz olyan betegségeket, mint az ekcéma, cukorbetegség, demencia vagy ízületi gyulladás, a krioterápia ezeken is javíthat.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

A demencia és a rák megelőzése

A rákot sokszor megelőző gyulladás, az oxidatív stressz csökkentésével és az egész test élénkítésével a krioterápia segítőnk lehet a demencia és a rák elleni harcban is.

Depresszió ellen

Aki rendszeresen túlesik a hidegben töltött néhány percen, nem arról számol be, hogy kékre fagyott, hanem arról, hogy a kezelés után tele van energiával, tettvággyal. Egy 2008-as kutatás eredménye szerint a depresszióban vagy szorongásban szenvedő betegek egyharmadánál komoly javulást tapasztaltak a krioterápia után.