Egészség

Hangulatingadozás, ingerlékenység, szorongás: a menopauza lelki tünetei

Ahogy a menstruációs ciklusunk során hormonális egyensúlyunk megváltozása nemcsak testi, de lelki tünetekkel is jár, úgy van ez a klimax idején is.

A ludas az ösztrogén, amelynek szintje már a premenopauza idején elkezd csökkenni. Ez okozza a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, a rémálmokat, és bizony sokaknál hatással van a lélek állapotára is. Hangulatingadozások, ingerlékenység, fáradtság, depresszió, szorongás jelentkezhet. Ha úgy érezzük, amúgy is sok stressz van az életünkben, nem találjuk az egyensúlyt a munkahelyen vagy a családi életünkben, esetleg korábban is észrevettük, hogy hajlamosak vagyunk a szélsőségekre, a depresszióra, akkor keressünk fel a nőgyógyász mellett nyugodtan egy pszichológust vagy pszichiátert is. Mert bár nem mindenkinél jelentkeznek, a klimax során történő érzelmi változások és hullámvasút nagyon is kimerítő próbatétel lehet.

Fotó: iStock.com/Kerkez

Fotó: iStock.com/Kerkez

Mindenki máshogy viseli

Ingerlékenység, indokolatlannak tűnő szomorúság, a motiváció hiánya, állandó fáradtság, szorongás, csökkent koncentrációs képesség, memóriazavar, levertség, depresszió, hangulatváltozások: ezek mind jelentkezhetnek a hormonális változások miatt. Persze számos olyan élethelyzet van, ami hasonló tünetekkel jár, ezért érdemes tisztázni a probléma forrását, és beszélnünk először a háziorvosunkkal és a nőgyógyászunkkal, mindegyik segíthet további terápiát vagy segítséget találni. Van, akinek a hormonpótlás válik be, másoknak a hormonmentes táplálékkiegészítők vagy kezelések, de akadnak, akiknek egy ideig gyógyszert kell szedniük, hogy lelki egyensúlyukat fenntartsák a menopauza idején – számtalan lehetőségünk van.

Mit tehetünk, hogy jobban legyünk?

Először is pihenjünk eleget. Teremtsük meg a napi minimum nyolcórás alvás feltételeit, ha pedig álmatlanságban szenvedünk, kezeltessük! Ha szükségét érezzük, nyugodtan pihenjünk le délutánonként is, és ha nem tudunk aludni, legalább feküdjünk kényelmesen, és hallgassunk meditációs zenét, relaxáljunk! A pihenés mellett sokat segít a sport, a fizikai aktivitás, mert növeli a boldogsághormonok szintjét, és egészségesebbé tesz kívül-belül. A jóga, a pilates vagy a tajcsi segít egyensúlyba kerülni lelkileg is, a tánc felvidít, a súlyzózás önbizalmat adhat, a futás felfrissít. Találjunk olyan mozgásformát, ami örömet okoz, ami kikapcsol, és legalább hetente kétszer iktassuk be a napirendünkbe! Ha úgy érezzük, egyedül vagyunk problémáinkkal, szervezzünk több találkozót a barátainkkal vagy más nőkkel, akik pont ugyanígy a menopauza idején próbálják átvészelni a hormonok játékát.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Mit ne tegyünk?

Az orvosi felügyelet nélkül bekapkodott nyugtatók vagy az alkohol nem jelentenek segítséget, sőt, tovább mélyítik a problémáinkat. Ahogy az is, ha azt mondogatjuk magunknak, hogy nem leszünk képesek ezt elviselni. Erősebbek vagyunk, mint gondolnánk, ha pedig bátorításra, támaszra van szükségünk – ami szintén teljesen normális –, azt is megkaphatjuk. Frissítsük fel baráti és családi  kapcsolatainkat, kezdjünk olyan hobbiba, ami egy közösség tagjává tesz, fogadjunk örökbe háziállatot: rengeteg lehetőségünk van arra, hogy jobban érezzük magunkat. Nem kell szégyenkeznünk: a legtöbb nő ennyi idősen ugyanezen esik át, nyugodtan beszélgessünk róla barátainkkal, sorstársainkkal, és ha kell, szakemberrel.