×

Egészség

A nőknél és a vegetáriánusoknál a leggyakoribb a vashiányos vérszegénység

A nagyobb vérveszteség, a hiányos táplálkozás és a táplálkozás közben felmerülő felszívódási problémák miatt is jelentkezhet vashiányos vérszegénység. A nőknél pedig a terhesség, a szoptatás, a menstruáció miatt is kialakulhat vashiányos vérszegénység, ami még a vegetáriánusok körében a leggyakoribb.

A vashiány felléphet a fejlődésben lévő gyerekeknél is, amikor a szervezet vasigénye nagyobb. A vashiányos vérszegénység kialakulása jól tisztázott, ez a világon a leggyakoribb betegség–- mondta Várkonyi Judit, a Semmelweis Egyetem 3. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense az M1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint.

A szakember elmondta, hogy a nőknél a terhesség, a szoptatás, a menstruáció miatt is kialakulhat vashiányos vérszegénység, ami még a vegetáriánusok körében a leggyakoribb. A vérszegénység tünetei például a gyengeség, a fáradékonyság, koncentráció csökkenése, a körmök és a haj töredezése, sápadtság – sorolta. Hozzátette: a vaspótlásra a táplálék – döntően a hús, elsősorban a máj – a normál forrás, ha ez nem segít, akkor jönnek szóba a vaskészítmények.

Fotó: iStock.com/Poike

Fotó: iStock.com/Poike

A vashiány a legtöbb esetben a nagyobb vérveszteség, a hiányos táplálkozás, a terhesség és a táplálkozás közben felmerülő felszívódási problémák miatt jelentkezhet. Tünetei többek között a fáradékonyság, a kimerültség, a sápadtság, a gyengeség, a szédülés, a kábaság és a hideg végtagok.

Ételek vérszegénység esetére

Banán: A-, B-, C-vitaminban és káliumban is gazdag.

Paradicsom: magas vastartalma miatt.

Sárgabarack: A- és C-vitaminban és vasban is gazdag.

Tengeri halak: az ómega-3 zsírsavak miatt.

Leveles zöldségek, például a spenót.

Barna rizs: antioxidáns-, rost- és mangántartalma is említésre méltó.

Teljes kiőrlésű gabonák.

Cékla és sütőtök.