Egészség

Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

Rengetegen indítják a napjukat kávéval – ezzel nincs is baj, kivéve akkor, ha előtte semmit nem reggeliznek. A kávéivás éhgyomorra ugyanis kifejezetten káros: a koffeines ital ugyanis megnöveli a gyomorsavunk mennyiségét, hogy ha hosszú távon fogyasztjuk üres gyomorra, még a gyomorfalunkat is károsíthatja. És ez vonatkozik a koffeinmentes kávéra is!

Nem akarjuk tagadni: a kávé illata nagy szerepet játszik minden egyes reggel abban, hogy képesek vagyunk kimászni az ágyból. A hideg, sötét téli hajnalokon a forró ital ígérete teszi egy kicsit könnyebbé az ébredést, kifejezett rituálé, ahogyan minden reggel megiszogatjuk a koffeines fekete levest. Csakhogy dietetikusok és orvosok arra figyelmeztetnek, hogy mielőtt még kitöltjük és megisszuk az első kávénkat, együnk valamit, különben hosszú távon károsodást okozhatunk a gyomrunknak.

Fotó: iStock.com/Photoboyko

Fotó: iStock.com/Photoboyko

Ha belegondolunk, ebben nincs is semmi meglepő: a kávé egy olyan ital, ami jócskán megnöveli a gyomorsav mennyiségét. A gyomorégés ma már népbetegségnek számít Magyarországon: a gasztroenterológiai rendeléseken ez a leggyakoribb panasz, és hosszabb jelentkezése esetén komolyabb baj, akár reflux is jelentkezhet. Persze a gyomorégés megjelenése mögött több probléma és magatartás is állhat: a dohányzás, a rossz táplálkozási szokások vagy a túlzott mértékű stressz is okozhatja. Meg persze az a finom, mennyei kávé.

Ha kávét iszunk, megnövekszik a gyomorsavunk mennyisége, ami, ha nincs mit emésztenie, a gyomorfalat fogja bántani. Hosszú távon ez komoly problémákhoz vezethet, és súlyosan károsíthatja a gyomorfalunkat. Nemcsak a koffeines változat, de a koffeinmentes verzió is káros, hiszen ez esetben nem maga a koffein a hunyó, hanem az ital savtartalma. A kutatási eredmények megoszlanak, nagy vonalakban elmondható, hogy a koffeinmentes kávé azért mégis csak kicsit jobb a gyomorsavunk tekintetében is, mint a koffeines változat, de nem sokkal – hosszú távon, éhgyomorra fogyasztva még így is komoly veszélynek tehetjük ki magunkat. Ha kávéfogyasztás előtt eszünk valamit, a gyomorsav az ételt emészti, és nem a gyomorfalunkat, így elkerülhetjük a komoly problémákat.

Ráadásul nemcsak a gyomorsavval van a probléma: ha reggel evés előtt rögtön kávét fogyasztunk, más kellemetlen mellékhatásoknak is kitesszük magunkat. Napközben jelentkezhet rajtunk kézremegés, fejfájás és hangulatváltozások is, mindnek nagyobb az esélye akkor, ha éhgyomorra isszuk a fekete levest. Ráadásul ráerősíthet a szorongásos tünetekre, egészségtelenül felpörgetheti a szívverésünket, és a koncentrációs képességünket is csökkentheti – utóbbi azért érdekes, mert általában ennek javítására fogyasztjuk a kávét.

Fotó: iStock.com/ dimovvera

Fotó: iStock.com/dimovvera

Ráadásul kutatások kimutatták, hogy az azonnali kávéfogyasztás nem is a legjobb módja a reggeli felébredésnek. Amikor ugyanis felkelünk, a szervezetünk azonnal kortizolt termel, ami egy hormon, és az éberségünkért is felel. Ha erre még kávét is iszunk, pont az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk, és sokkal hamarabb leszünk fáradtak, mintha nem kávéval kezdenénk a napot. Szakértők szerint a legjobb idő a fekete elfogyasztására a délelőtt közepe és a délután eleje, ilyenkor ugyanis természetes módon csökken már a kortizolszintünk, és a szervezetünknek szüksége lehet egy kis extra segítségre ahhoz, hogy jobban teljesítsen. Így még a természetes bioritmusunkba sem keverünk bele, hiszen alapvetően a cirkadiánritmusunk határozza meg, mikor vagyunk éberebbek, és mikor kezdünk megnyugodni egy napon belül is. Ha ezzel a ritmussal együtt és nem ellene dolgozunk, sokkal egészségesebbek leszünk.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Mióta az eszemet tudom, történeteket találok ki és írok le, ezért a kezdetektől egyértelmű volt, hogy milyen pályát válasszak magamnak. Sok témában kipróbáltam már magam, a tudomány és az egészséges életmód az, ami hosszabb távon velem is maradt. Kávéfüggő vagyok, imádok mozogni, ugyanennyire enni is, és újabban fotózok – közepes szinten, de legalább nagyon lelkesen.