A házi orrcseppnek nemcsak az az előnye, hogy sokkal olcsóbb, mint a gyógyszertári verziója, hanem pontosan tudjuk, mi van benne, ráadásul nem lesz szükség csomagolóanyagra sem.
A természetes orrcseppek izotóniás sóoldatok, amelyeket konyhasóból vagy tengeri sóból is elkészíthetünk.
Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/ CCO License
Hozzávalók:
- konyhasó vagy tengeri só (jódmentes, fluorid- és kalcium-sztearát-mentes, amelyet a bioboltokban biztosan megvásárolhatunk)
- igény szerint kristályszóda, amely megemeli az oldat pH-szintjét (így csökkenti a nyálkahártya-fájdalomérzetet is)
- víz
- mérőkanál vagy mérleg
- steril üvegcse (szintén kapható a gyógyszertárban)
Elkészítés:
- A steril elegy elkészítéséhez tegyünk fel 1 liter vizet forrni egy fedővel letakart lábasban. A forrásban lévő vizet főzzük legalább 5 percig. Ezt a lépést kikerülhetjük, ha desztillált vizet használunk.
- Vegyük le a forró vizet a tűzhelyről vagy főzőlapról, és adjunk hozzá 9 gramm tengeri sót vagy konyhasót.
- Ha a szeretnénk hozzáadni kristályszódát is, adjunk az eddigi elegyünkhöz 1 grammot.
- Kevergessük egészen addig, amíg újra áttetsző nem lesz a folyadék.
- Tegyük vissza a fedőt a folyadékra, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Ezután töltsük az üvegcsébe. Ha nem vettünk újat, használhatunk régi orrcseppes üvegcsét is.
- Minden lépésnél figyeljünk a higiéniára, nehogy a saját készítésű orrcseppünkkel bajt okozzunk saját magunknak.
Arra figyeljünk, hogy az oldatot csak egy-két napig használjuk. Ez idő alatt tároljuk a hűtőszekrényben. Ha a folyadék zavarossá válik újra, semmi esetre se használjuk.
Még egy tipp: a maradék folyadékot se öntsük ki, melegítsük fel újra, és inhaláljunk vele.