A táplálkozás az alapja minden betegségmegelőzésnek, hiszen az étellel visszük be azokat a tápanyagokat a szervezetünkbe, amelyekre szükségünk van a túléléshez. Ha ezt nem tesszük meg, olyan vitaminokban és ásványi anyagokban szenvedhetünk hiányt, amelyek segíthetnek a betegségek kialakulásának megelőzésében. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan összetevőt, amit minél többször építsünk be az étrendünkbe, ha egészségesek szeretnénk maradni, és el akarjuk kerülni, hogy lebetegedjünk – influenzaszezonban különösen jól jön egy kis immunerősítés!
Fotó: iStock.com/CentralITAlliance
Fokhagyma
A népi hagyomány úgy tartja, hogy a fokhagyma nagyon jól felturbózza az immunrendszerünket – így is igaz, hiszen magas a nitrogén- és foszfortartalma, de kálium, kalcium és magnézium is található benne, sőt, A-, B-, C- és E-vitamin is – igazi vitaminkoktél! Ráadásul nemcsak a megfázás és influenza megelőzésére jó, hanem hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásának megakadályozásához is, hiszen a fokhagyma hatóanyagai csökkenthetik a rákkeltő vegyületeket átalakító enzimek működését, a rákkeltő anyagokat lebontó enzimek munkáját pedig segíti. Statisztikai adatok alapján valószínűnek látszik, hogy a fokhagyma csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát, és összefüggésbe hozható a vastagbél- és végbélrák alacsonyabb mértékű előfordulásával.
Áfonya
Bár itthon nem fillérekért osztogatják, néha érdemes beruházni az áfonyára: egy csészényi ebből a gyümölcsből a napi C-vitamin-szükségletünk 24 százalékát, B6-szükségletünk 5 százalékát, K-vitamin szükségletünk 36 százalékát fedezi. Ezen kívül található még benne egy rakás hasznos anyag: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, mangán, cink, folsav, réz, béta-karotin, kolin, valamint A- és E-vitaminok. Ezek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk minél egészségesebb és ezzel együtt minél ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Ráadásul még a mentális egészségünkért is felel: ha rendszeresen fogyasztunk áfonyát, az időskori kognitív képességek romlása lelassítható, és csökken a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is.
Fotó: iStock.com/demaerre
Tea
Nem véletlen, hogy a tealeveleket évezredek óta használják – nemcsak finom ital készíthető belőlük, de az immunrendszerünknek is jót teszünk vele, ha rendszeresen isszuk őket. A fekete tea például polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, a gyömbértea pedig hatékony fegyver lehet a légúti megbetegedések ellen, hiszen csillapítja a köhögést. A levendulatea a gyulladások csökkentésében verhetetlen, de élénkíti az immunrendszert is, így a megelőzésben is fontos szerepe lehet.
Citrom
Talán senkinek nem kell megmagyarázni, hogy a citrom miért olyan jó immunrendszer-erősítő: nagyon magas a C-vitamin-tartalma, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a szervezetünket a betegségek elleni harcban. Ráadásul vírusölő és antibakteriális tulajdonságai is vannak. Ha kombináljuk például a gyömbérrel, akkor igazi szuperitalt kaphatunk, ami a téli szezonban nagyon jót tesz a szervezetünknek: felkészíti a vírusok és baktériumok támadására.