Egészség

Ezekkel az ételekkel előzhetjük meg a legjobban a betegségeket

Szerencsés korban élünk, hiszen rengeteg betegséget képesek vagyunk gyógyszerekkel kezelni. Számos olyan kór létezik, amelybe régen antibiotikumok és oltások hiányában belehaltak az emberek. Az orvostudomány csodálatos eredményei minden nap megkönnyítik az életünket, ha az egészségünkről van szó. De mégis, a legcélravezetőbb megoldás nem a kezelés, hanem a megelőzés, méghozzá minél természetesebb módon – minden a konyhában kezdődik!

A táplálkozás az alapja minden betegségmegelőzésnek, hiszen az étellel visszük be azokat a tápanyagokat a szervezetünkbe, amelyekre szükségünk van a túléléshez. Ha ezt nem tesszük meg, olyan vitaminokban és ásványi anyagokban szenvedhetünk hiányt, amelyek segíthetnek a betegségek kialakulásának megelőzésében. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan összetevőt, amit minél többször építsünk be az étrendünkbe, ha egészségesek szeretnénk maradni, és el akarjuk kerülni, hogy lebetegedjünk – influenzaszezonban különösen jól jön egy kis immunerősítés!

Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

Fokhagyma

A népi hagyomány úgy tartja, hogy a fokhagyma nagyon jól felturbózza az immunrendszerünket – így is igaz, hiszen magas a nitrogén- és foszfortartalma, de kálium, kalcium és magnézium is található benne, sőt, A-, B-, C- és E-vitamin is – igazi vitaminkoktél! Ráadásul nemcsak a megfázás és influenza megelőzésére jó, hanem hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásának megakadályozásához is, hiszen a fokhagyma hatóanyagai csökkenthetik a rákkeltő vegyületeket átalakító enzimek működését, a rákkeltő anyagokat lebontó enzimek munkáját pedig segíti. Statisztikai adatok alapján valószínűnek látszik, hogy a fokhagyma csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát, és összefüggésbe hozható a vastagbél- és végbélrák alacsonyabb mértékű előfordulásával.

Áfonya

Bár itthon nem fillérekért osztogatják, néha érdemes beruházni az áfonyára: egy csészényi ebből a gyümölcsből a napi C-vitamin-szükségletünk 24 százalékát, B6-szükségletünk 5 százalékát, K-vitamin szükségletünk 36 százalékát fedezi. Ezen kívül található még benne egy rakás hasznos anyag: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, mangán, cink, folsav, réz, béta-karotin, kolin, valamint A- és E-vitaminok. Ezek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk minél egészségesebb és ezzel együtt minél ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Ráadásul még a mentális egészségünkért is felel: ha rendszeresen fogyasztunk áfonyát, az időskori kognitív képességek romlása lelassítható, és csökken a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is.

Fotó: iStock.com/demaerre

Fotó: iStock.com/demaerre

Tea

Nem véletlen, hogy a tealeveleket évezredek óta használják – nemcsak finom ital készíthető belőlük, de az immunrendszerünknek is jót teszünk vele, ha rendszeresen isszuk őket. A fekete tea például polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, a gyömbértea pedig hatékony fegyver lehet a légúti megbetegedések ellen, hiszen csillapítja a köhögést. A levendulatea a gyulladások csökkentésében verhetetlen, de élénkíti az immunrendszert is, így a megelőzésben is fontos szerepe lehet.

Citrom

Talán senkinek nem kell megmagyarázni, hogy a citrom miért olyan jó immunrendszer-erősítő: nagyon magas a C-vitamin-tartalma, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a szervezetünket a betegségek elleni harcban. Ráadásul vírusölő és antibakteriális tulajdonságai is vannak. Ha kombináljuk például a gyömbérrel, akkor igazi szuperitalt kaphatunk, ami a téli szezonban nagyon jót tesz a szervezetünknek: felkészíti a vírusok és baktériumok támadására.