Egészség

Természetes segítőink a vérrögök elleni harcban

Testünkben keringő vérünk úgy van kitalálva, hogy ha megvágjuk az ujjunkat, ne vérezzünk el, de ugyanez a képesség vagy a túl sűrű vér akár kockázatos is lehet.

Minél sűrűbb és ragadósabb a vérünk, annál könnyebben kialakulhatnak benne vérrögök. Ezek eljutva az agyba, a szívbe vagy a tüdőbe végzetessé is válhatnak. Épp ezért azoknak, akiknek szívproblémáik vannak, vagy bizonyos betegségekben szenvednek, az orvosok vérhígítót írnak fel. Ez a gyógyszer megakadályozza, hogy a sűrű vérben veszélyes rögök alakuljanak ki. Ám a pirulákon kívül sok olyan élelmiszer létezik, amely segít hígítani a vért. Persze akármelyiket is ennénk, mindenképpen konzultáljunk előbb az orvosunkkal! A vérhígítót szedő emberek egy sor ételt nem ehetnek, vagy ha tovább hígítják a vérüket, esetleg a gyógyszert próbálják kiváltani táplálékkiegészítővel, még nagyobb bajt okozhatnak. Fontos a rendszeres orvosi kontroll, és az, hogy kérdezzünk is a szakemberektől, ha már ott vagyunk.

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Kurkuma és gyömbér

A gyönyörű sárga színű fűszer jóval többet tud annál, mint hogy ízesítse ételeinket. Gyulladásgátló hatását sok ízületi problémával küzdő beteg használja ki, de a vérrögök ellen is hatásos lehet, mert megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. A gyömbér nagyon hatásos náthaűző szer, ráadásul gazdag szalicilátokban, melyek akadályozzák a véralvadást és fokozzák a vérkeringést. Szalicilátokat tartalmaz még az avokádó, a csili, a Cayenne-bors, a narancs, az áfonya, a kapor, a fahéj és az oregánó is.

Fahéj és Cayenne-bors

A fahéj és közeli rokona, a kasszia könnyen elérhetők, és kumarint tartalmaznak, ami csökkenti a vérnyomást, a gyulladást, és késlelteti a véralvadást, így az erek és a vérrögellenes harc egyik legjobb barátjaként tartják őket számon. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a fahéj hosszú távú alkalmazása májkárosító hatású lehet. A Cayenne-bors alapjául szolgáló csilipaprika sok szalicilátot tartalmaz, serkentheti a vérkeringést, hígíthatja a vért.

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Vitaminok és megfelelő étrend

A szívbarát étrend sok gyümölcsöt és zöldséget foglal magában, de ugyanilyen fontos a teljes kiőrlésű gabonák, egészséges fehérjék és zsírok fogyasztása. Azok az ételek, amik emelik a koleszterinszintet, magas zsír- vagy cukortartalmúak, kerülendők. Ugyanakkor az omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni a gyulladást és a koleszterinszintet, a zsírban oldódó, erős antioxidánsként ható E-vitamin pedig tovább javítja szív- és érrendszerünk egészségét. Érdemes olívaolajra váltani, minél több magot – mandulát, diót – és tengeri halat fogyasztani. Az olyan természetes antibiotikumok is segíthetnek, mint a vöröshagyma és a fokhagyma – ez utóbbi csökkenti a triglicerid- és koleszterinszintet, így különösen hasznos lehet a trombózis elleni küzdelemben. A gingko, azaz páfrányfenyő kivonata csökkenti a fibrintartalmat, annak a fehérjének a mennyiségét, ami a vérrögök kialakulásakor játszik szerepet. Az ananász nemcsak finom és rostokban gazdag gyümölcs, de a vérrögök elleni harcban is segítségünkre lehet: bromelain nevű enzimet tartalmaz, ennélfogva megelőzi azon kristályok kialakulását, amelyek köszvényt vagy vesekövet okoznak, emellett természetes vérhígító, és megakadályozza a vérlemezkék összetapadását is. Ha már finom gyümölcsöknél tartunk, az avokádót is meg kell említenünk, hiszen omega-3 zsírsavakat és szalicilátokat is tartalmaz.

Plusz egy tipp:

Igyunk elegendő folyadékot, legyen meg a napi másfél–két liter, hiszen így vérünk is hígabb lesz egy kicsit. Mindig legyen nálunk víz, főleg akkor, ha sportolunk!