Egészség

Diétamesék – Kalóriaszámolgatás, most a matekkal fogyok

Legújabb dilim a kalóriaszámlálós diéta. Volt már néhány, volt, ami bevált, volt, ami kevésbé. Volt, ami hirtelen szabadított meg sok kilótól, volt, ami után gyorsabban jött vissza rám az elveszett túlsúly, mint ahogy ledolgoztam azt.

Szóval kalóriaszámolgatásra adtam a fejem, és e mentén a legintenzívebb tapasztalatom az, hogy ha enni akarok, elegendő mennyiséget, ha természetes módon szeretnék jóllakni, akkor a matek mellett mozognom kell.

Sima ügy egyébként az elv: több kalóriát kell elégetni a szervezetnek, mint amennyit beviszünk. Ha ezt tartani tudjuk hosszú távon, akkor fogyni fogunk.

A diéta megkönnyítéséhez egy sor alkalmazás/oldal áll a rendelkezésünkre, én a magyar  kalóriabázist választottam, és hiszem, jól döntöttem.

Ha más mást szeretne, akad még néhány, elég, ha a kalória–fogyás kulcsszópárost beütjük a keresőbe.

A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. A kalóriát Nicolas Clément vezette be a hő mérésére 1824-ben. Az SI mértékegységrendszer bevezetésével a joule nagyrészt kiváltotta; ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. Ez a meghatározás valójában az ún. kiskalória, más néven grammkalória definíciója. A táplálkozástudomány és a hétköznapi élet egy ennél ezerszer nagyobb mértékegységet nevez kalóriának. Ennek elavult neve: nagykalória; pontosabb neve kilokalória (=kcal). Forrás: Wikipédia

Fotó: iStock.com/Martinina

Fotó: iStock.com/Martinina

Nekem ez tetszett meg a legjobban, és nemcsak azért, mert az egyszerű használata ingyenes és tényleg bárki számára elérhető, akár mobilon is (hú, mennyi adatot vittem fel a vonaton ülve, pötyögve!), de azért is, mert alapvetően megtetszett az a felelősséggel teli kommunikáció, ahogy megszólítják a diétázni vágyókat. Csupa jótanács az oldal.

Felhívják a figyelmet arra, hogy:

  • bizonyos kalóriabevitel alatt milyen egészségügyi károkat okozhatunk magunknak, és hogy eszünkbe ne jusson;
  • a folyadékbevitel fontosságára;
  • a mozgás fontosságára.

Velem évek óta nem fordult elő, hogy tudjam, nyomon kövessem, mennyit és MIT iszom. Most szembesültem az ijesztő igazsággal, hogy naponta 6, maximum 8 dl folyadék jut be a szervezetembe az ajánlott 1,5–2 liter helyett. Önmagában már ezért megérte a próba, hiszen az általam kijelölt időszak végére ez a mennyiség elérte az 1 egész litert.

De kezdem az elején, pontokba szedve a történéseket és a tapasztalataimat:

  1. November közepén, egészen pontosan november 14-én úgy döntöttem, hogy fogyni szeretnék pár kilót. Bizony, nem újévi kihívásként, nem volt előzetesen eltervezve, mégis tartósnak bizonyult. Csak belenéztem a tükörbe, és padlót fogtam. Ahogy mások is. Sokunknál indul így, váratlanul, egyik pillanatról a másikra a diéta. A mérleg volt a másik motivátor: 58 kilót mutatott a 156 centiméteres magasságomhoz. Minek is magyarázzam. Az induló fotó önmagáért beszél, és nem, nem voltam túlsúlyos, de magamnak nem tetszettem. A páromnak erről más volt a véleménye, mondanom se kell.
  2. Két hónapot lőttem be, de ma már a harmadik hónapon is túl vagyok, és nem vesztettem el a lelkesedésem – talán azért, mert komolyan veszem az oldalon található ígéretet, mely szerint ha csak leírjuk azt, hogy mit és mennyit eszünk, már kétszer gyorsabb, hatékonyabb a fogyás. Ehhez az oldalon remek napló áll a rendelkezésünkre. Az elfogyasztott élelmiszer kalóriamennyiségét nyers (de főzött) állapotban is készen kapjuk, számolni se kell. Egy idő után meg már meg is jegyezzük, és úgy vásárolunk be.
    Fotó: Ridikül.hu

    Fotó: Ridikül.hu

  3. E diéta mentén bármit ehetek, ehettem, de tényleg bármit, csak éppen tisztában kell lenni azzal, hogy egy dobostortaszelet kalóriatartalma egy bőséges ebéd vagy elegendő mennyiségű vacsora kalóriatartalmával egyezik meg. Egy idő után nem fogunk a saját komfortérzetünk ellen dolgozni. Ki akar éhesen lefeküdni?
  4. A súlyomhoz, magasságomhoz, koromhoz, életmódomhoz igazítva megkaptam azt a kalóriamennyiséget, amelyet a szervezet saját működése érdekében alapvetően eléget, ez nekem 1500 kalória lett, vagyis ehhez képest kellett beállítanom a plusz égetést/kalóriabevitelt. Ennek megfelelően én 1500 kalóriát vittem be naponta, ez önmagában egyensúlyi helyzet, se nem fogyás, se nem hízás, de ha a kisujjamat megmozdítottam a kalóriadiéta mentén, máris a fogyás útjára léptem.
  5. Éppen ezért egészen biztosan beiktatjuk a mozgást, én is beiktattam, és álmomból ébredve is tudom, hány lépést kell gyalogolnom egy extra túrórudiért, vagy ha tízóraira szeretnék megenni egy marék mogyorót.
  6. Rájöttem, hogy az egészségesnek kikiáltott ételek jelentős része kalóriabomba.
  7. Nagyon-nagyon lassú volt nálam a fogyás, ami pozitív. Feltételezhetően az ennyire lassú fogyás tartósnak bizonyulhat. (Ezt még nem tudom.) De összesen 4 kilót fogytam 2 hónap alatt. január 14-én 54 kilót mutatott a mérleg.
  8. Megtanultam, hogy a savanykás gyümölcsök aranyat érnek ebben a diétában, és megtanultam azt a matematikai képtelenséget is, hogy egy banán egyenlő két almával.
  9. Soha nem feküdtem le korgó gyomorral.
  10. A családom rákapott a sült répára. Ez abszolút győzelem. Folytatom a diétát, de lehet, ezt életmódként könyvelem el.
Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Meseíró vagyok. Szívem szerint itt meg is állnék önmagam bemutatásában, mert ha hivatásról van szó, ez a legmagabiztosabb állítás magamról: MESEÍRÓ vagyok. Az élet minden apró kis csillanásában a mesét – annak gyönyörűségét, örömét, fájdalmát, tanítását látom meg. Le is írom. Átadom másoknak. Most éppen a Ridikül.hu főszerkesztőjeként. Fogadjátok olyan szeretettel, ahogy azt én meglátom, megélem és elmesélem.

Igazi meséimet a blogomon találhatjátok meg.