×

Egészség

Így takarítsunk ki otthon, hogy elkerüljük a megfázásos megbetegedéseket

Készüljünk fel arra, hogy sokszor, nagyon sokszor fogunk kezet mosni – legalábbis Martha Stewart erre figyelmezteti azokat a háziasszonyokat, akik kíváncsiak a tanácsaira. Szerinte ugyanis az otthonunk megfelelő módon tisztán tartásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen megfázásos megbetegedéseket vagy az influenzát. Biztos recept persze nincs erre, de a tiszta otthon minden bizonnyal segíthet megőrizni az egészségünket.

Aki valaha már átélte legalább egyszer is az influenza kellemetlen tüneteit, de akár bármely megfázásos megbetegedés miatt rosszul érezte magát, az valószínűleg szívesen vesz bármilyen ötletet, amik segíthetnek ezek megelőzésében. Jól tudja ezt Martha Stewart is, akinek remek ötletei vannak ahhoz, hogy hogyan tegyük az otthonunkat tisztává, vagyis hogy hogyan takarítsunk ki annak érdekében, hogy elkerüljük a megfázásos megbetegedéseket.

Válasszunk megfelelő tisztítószereket

Olyan tisztítószereket érdemes választani, amelyek fertőtlenítenek is. Ehhez azonban olvassuk el a flakonra ragasztott címkét – egyrészt hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az összetevőkre nem vagyunk allergiásak, érzékenyek, másrészt a helyes útmutató miatt, hogy valóban a maximális fertőtlenítő hatást érjük el takarítás közben. A fertőtlenítő hatással az otthonunkban lévő különféle felületeken található baktériumokat és vírusokat majdnem tökéletesen elpusztíthatjuk – ha nem is 100 százalékban, de közel ahhoz.

Fotó: iStock.com/DGLimages

Fotó: iStock.com/DGLimages

Figyeljünk a sűrűn használt helyekre

Azokon a helyeken, ahol gyakrabban vagyunk, amely bútorokhoz, tárgyakhoz (például kilincsek, fogantyúk, billentyűzet, csaptelep stb.) a legtöbbet érünk, fokozott figyelemmel tisztítsuk, fertőtlenítsük, akár naponta többször is. Kereshetünk olyan tisztítószert, amit ráfújhatunk a „problémás” felületre, a legjobb azonban az lenne, hogy a különösen kritikus helyeken ott is hagynánk ezekből a fertőtlenítőkből egyet-egyet egy kevés papírtörlővel együtt, hogy amikor csak eszünkbe jut, áttörölhessük.

Mossunk kezet, amikor csak tudunk

A kézmosás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk az egyes megbetegedések terjedését, vagyis figyeljünk arra, hogy egész nap tiszta legyen a kezünk. Viszont az is fontos, hogy tudjuk, hogyan kell alaposan kezet mosni, hiszen egy két másodperces kézmosással nemigen tisztítjuk meg megfelelően a kezeinket. A szakemberek szerint legalább 30 másodpercig kell, hogy tartson, szappannal és meleg vízzel végezzük, dörzsöljük át az ujjainkat, az ujjak közötti részeket, a tenyerünket és a kézfejünket.

Fotó: iStock.com/Aleksandr_Vorobev

Fotó: iStock.com/Aleksandr_Vorobev

Mossunk rendszeresen

A száraz helyeken az influenzavírus állítólag körülbelül 12 órán keresztül élhet egy olyan felületen, amit nem fertőtlenítettek a szakemberek szerint. Ez lehet üveg, műanyag vagy fém felület is. A többi felületen azonban, mint amilyen például a szivacs vagy a ruha, a törülközők vagy az ágynemű, a vírusok akár 4-5 napig is „eléldegélhetnek”. Vagyis amíg tart a rossz idő és az influenzaszezon, addig érdemes több „mosónapot” beiktatni a menetrendünkbe. Törekedjünk a ruhák és a használati eszközök tisztaságára is.

Ha mégis megbetegszik valaki

Biztos tipp sajnos nincs, akármilyen óvintézkedés ellenére is megbetegedhet valaki a családban. Ebben az esetben is figyeljünk a fertőtlenítésre, a beteg ruháit, tárgyait tisztítsuk fokozott figyelemmel és használhatunk eldobható kesztyűt, arcmaszkot is az ápolása közben – ezeket beszerezhetjük például a gyógyszertárakban. Végül ha a beteg meggyógyult, cseréljük ki a fogkeféjét is és mindent fertőtlenítsünk, mossunk ki, takarítsunk le, ami esetleg megfertőződhetett.