×

Egészség

Mosolyogjunk – a tudomány szerint ennyi kell a boldogsághoz!

Nem véletlenül mondják, hogy akkor is mosolyogjunk, ha rosszkedvünk van – ez nem egy közhely vagy egy különösen ostoba tanács, hanem tudományosan megalapozott módszer arra, hogy kicsit feldobjuk a hangulatunkat. Az arcizmaink ugyanis olyan összeköttetésben állnak az agyunkkal, ami vice versa működik: nemcsak az agyunk tudja utasítani az arcunkat, hogy mosolyogjunk, hanem a mosolyunk is stimulálja az agyunkat.

Ha rossz napunk van, nagyon nehéz mosolyt erőltetni az arcunkra – sajnos rengeteg olyan élethelyzetbe kerülhetünk, amikor viszont muszáj úgy viselkednünk, mintha semmi gond nem lenne. A Psychology Today szerint azonban ez egyáltalán nem tesz nekünk rosszat, sőt: ha mosolyt kényszerítünk magunkra, miközben egyáltalán nincs jókedvünk, az segíthet a hangulatunk javításában.

Az arcizmaink ugyanis közvetlen összeköttetésben vannak az agyunkkal, ráadásul úgy, hogy az információátvitel két irányban is működik: nemcsak az agyunk tudja megmondani az arcunknak, hogy mosolyogjon, hanem a mosolyunk is pozitív visszacsatolást küld az agyunknak, amely arra készteti, hogy boldogsághormonokat termeljen a testünkben. A visszacsatolás egyfajta hurok: ha mosolygunk, attól boldogok leszünk, a boldogságtól pedig mosolygunk.

Fotó: Unsplash / Gabriel Silvério

Fotó: Unsplash / Gabriel Silvério

Persze ez nem azt jelenti, hogy egy mosolytól azonnal úgy fogjuk érezni magunkat, mintha megnyertük volna a lottót, de kutatók szerint sokkal komolyabb pozitív visszacsatolást kaphatunk tőle, mint egy kocka csokoládétól  – amely viszont híres arról, hogy kicsit fellendíti a boldogsághormonok termelődését.

Pontosan ezért akkor is mosolyogjunk, ha úgy érezzük, inkább sírnánk – ezzel az agyunkat stimulálhatjuk arra, hogy legalább egy kicsit jobb kedvünk legyen. Ez nem képmutatás, sokkal inkább egyszerű biológia – mi is tehetünk a boldogságunkért!