×

Egészség

Egymásnak suttognak a sejtek a testünkben: ez történik, ha edzeni kezdünk

Egy friss kutatás olyan részletességgel derítette ki, pontosan mi okozza a mozgás közbeni extra energia felszabadulását, és azt, hogy a sejtjeink hogyan kommunikálnak közben, mint még korábban semmilyen másik. A segítségével kiderült, hogy valójában apró hólyagocskák segítenek információt vinni egyik sejttől a másikig, és a különböző szerveink között is.

Azzal már jó ideje tisztában vagyunk, hogy a testünk különböző szervei edzés közben kommunikálnak egymással. A The New York Times egy nyolcadik osztályos lánybandához hasonlítgatja őket: a zsírsejtek információkat osztanak meg az izomsejtekkel, az izomsejtek az agysejteknek suttognak, és úgy tűnik, hogy a májjal mindenki jóban akar lenni. Nem véletlenül: a máj az a szervünk, amely mozgás közben az energiaadagolást kontrollálja, tehát eldönti, mennyi energiát kapnak a szerveink és a sejtjeink a működéshez.

Azt azonban, hogy ez a kommunikáció pontosan hogyan történik meg, eddig nem tudtuk – pontosabban csak elképzeléseink voltak róla, bebizonyítani még semmit nem sikerült. A sydney-i Garvan Orvosi Kutatóintézet tudósai azonban most végeztek egy olyan kutatást, amely fényt derített arra, hogyan is zajlik pontosan ez a nagyon hatékony, de elképesztően komplex információcsere.

Fotó: iStock.com/macniak

Fotó: iStock.com/macniak

A kutatók 11 egészséges férfit vizsgáltak meg, méghozzá úgy, hogy vért vettek tőlük, és egy csövet helyeztek el a combjaikban, amelynek segítségével folyamatosan tudták csapolni a vérüket. Először edzés előtt vizsgálták meg őket, majd felültették őket egy szobabiciklire, úgy, hogy az alanyoknak egyre intenzívebb tempót kellett követniük. Majd egy négyórás pihenési periódus következett – az edzés közben és pihenés során is folyamatosan csapolták a résztvevők vérét a kutatók.

Fotó: iStock.com/ jacoblund

Fotó: iStock.com/ jacoblund

Az ausztrál tudósok megfigyelték, hogy az információátadás titka valószínűleg az úgynevezett hólyagocskákban, vagyis sejtbéli vesiculákban rejlik. Ezek a hólyagocskák a sejtjeinkben találhatóak, és apró biológiai anyagtöredékeket tartalmaznak. Eddig biológusok úgy gondolták, hogy ezek az anyagtöredékek teljesen feleslegesek, gyakorlatilag olyan információk, amelyekre a sejteknek már nincs szükségük. Mintha a sejtjeink szemetesládái lettek volna: elvitték a szükségtelen anyagtöredékeket tőlük, gyakorlatilag csak azért, mert már nem kellettek.

Csakhogy most kiderült, egy sokkal fontosabb szerepük is van: nemcsak haszontalan információtöredékeket tartalmaznak, hanem hasznosakat is, és elengedhetetlen szerepük van a mozgás közbeni sejtkoordinációban. A kutatás során kiderült, hogy a hólyagocskák olyan információkat visznek a sejtek és a szervek között is, amelyek lehetővé teszik, hogy azok kommunikáljanak egymással, és elindítsák azokat a folyamatokat, amelyek a hosszabb távú megerőltetéshez elengedhetetlenek.

A kutatás során arra is rájöttek a tudósok, hogy ezeknek a hólyagocskáknak a száma megsokszorozódik, ahogyan edzünk – minél keményebben, annál több hólyagocska termelődik. Egérkísérletekből kiderült, hogy a legtöbb vesicula a máj felé halad, ami nem is meglepő: mint ahogy korábban is említettük, ez a szervünk szabályozza az energiatöbblet áramlását a testünkben.

Persze még mindig rengeteg kérdésünk van a pontos hogyannal kapcsolatban, de a kutatók szerint ezek az eredmények azt mutatják: a véráramlás sokkal összetettebb dolog, mint amire eddig gondoltunk. Az, hogy a hólyagocskák mennyisége megnövekszik, majd a májat arra késztetik, hogy felpörgesse az energiatermelésünket, egy olyan új eredmény, ami hozzájárulhat, hogy sokkal jobban megértsük a testünk elképesztő teljesítőképességének titkait.