Egészség

Hétköznapi okok, amiért jobban hullhat a hajunk

A csomók kibogozása és a hajmosás mellett még számos olyan helyzet lehet, aikor megtapasztaljuk, hogy kihullott néhány hajszálunk. Amíg normális mennyiségű potyog ki, addig nincs okunk aggódni. Ha azonban a megszokottnál több hajszálat vesztünk, érdemes végiggondolni, hogy melyik szokásunk lehet az oka. Vagy valamilyen betegség, esetleg gyógyszer mellékhatása lehet? Íme néhány hétköznapi ok, amiért jobban hullhat a hajunk.

„Normális esetben egy felnőtt átlagosan 100–120 hajszálat veszít el” – magyarázta dr. Shari Hicks-Graham bőrgyógyász. „Ha azonban észrevesszük, hogy a megszokottnál több hajszálunk hullik ki, és ez huzamosabb ideig fennáll, érdemes orvoshoz fordulni” – tanácsolta. Szerinte érdemes végiggondolni minden olyan tényezőt, ami okozhatja a fokozott hajhullást. Ez lehet egészségügyi természetű vagy egy gyógyszer mellékhatása. De az is előfordulhat, hogy néhány hétköznapi szokásunk miatt hullik jobban a hajunk, mint ahogy azt megszoktuk, és ha ezeken változtatunk, talán sikerül is megállítanunk az átlagon felüli hajvesztést. Íme néhány hétköznapi ok, amiért jobban hullhat a hajunk.

Fotó: iStock.com/Kwangmoozaa

Fotó: iStock.com/Kwangmoozaa

Túl szoros a hajgumi – ezzel feleslegesen terheljük a hajszálakat, és a rendszeresen szorosan összekötött copfok és hajfonatok miatt végül az elgyengült hajszálak könnyebben kiesnek.

Túl forró levegő – hajszárítás közben figyeljünk oda, hogy ne legyen túl forró a levegő, amivel a hjaunkat fújjuk. A legtöbb hajszárítón ma már van olyan funkció, amely segítségével hideg levegőt is lehet fújni, szükség esetén érdemes használni, hogy ne károsítsuk fölöslegesen a hajszálakat.

Hátizsák, válltáska – ez azokat érinti, akik hosszú hajukat kiengedve hordják, és előszeretettel vesznek hátizsákot a hátukra. A táska huzamosabb ideig dörzsölheti, húzhatja a hajszálakat, amíg azok el nem gyengülnek és ki nem potyognak. De a válltáska is ugyanezt teheti, a pánt akkor is húzhatja a hajunkat.

Mentális egészség – a stressz, a feszültség, a szorongás és a depresszió általában rossz hatással lehet az egészségünkre. És még a hajunk is fokozottabban hullhat ezek hatására.

Trauma – egy veszteség, egy számunkra sokkoló esemény hatására is elkezdhet jobban hullani a hajunk a megszokottnál.

Étrend – a kiegyensúlyozott táplálkozás és a tápláló ételek segítenek a hajunk egészségének megőrzésében is. Figyeljünk rá, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat bevigyük a szervezetünkbe.