×

Egészség

A vitamin, amitől garantáltan szebbek leszünk

Hiába használunk csodatévőnek ígért krémeket a bőrünkre, ha nem tápláljuk belülről a szervezetet megfelelő vitaminokkal. A C-vitamin nemcsak immunrendszerünk egyik fő erősítője, de bőrünk szépségének őre is.

Nem véletlenül található meg szinte az összes szépségvitaminban ez az egyszerűnek, átlagosnak tartott vitamin. A fertőzések és a rák ellen is segít küzdeni szervezetünknek, mivel növeli a fehérvérsejtek és a betegségek leküzdésében fontos szerepet játszó interferonok számát is. Az egész test bőrének hidratáltságában is nagy szerepet játszik, hiánya esetén sápadt, fakó, száraz lesz a bőrünk, hiába iszunk sok folyadékot. Bőrünk mellett ereink rugalmasságáért is felel, ami fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Mivel erős antioxidáns, véd a szabadgyököktől, és lassítja az öregedési folyamatokat. Emellett segíti a vas beépülését, hozzájárul a fogínybetegségek megelőzéséhez, csökkenti a fogínyvérzést, serkenti az emésztést, gyorsítja a sebek gyógyulását, szóval igazi szupervitamin, amit érdemes rendszeresen szednünk.

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Honnan a ránctalanító hatás?

Bőrünk és kötőszöveteink teltségéért, rugalmasságáért és feszességéért nagyrészt a kollagén nevű fehérje felelős. Minél több termelődik belőle, annál fiatalosabb a kinézetünk. Ám a kollagén krémekből csak nagyon nehezen szívódik fel, a C-vitamin viszont elképesztő módon támogatja belső termelődését. Nemcsak arcunknak jó hír ez, de minden kötőszövetünknek: az ereknek, inaknak, szalagoknak, ízületeknek, porcoknak, de a hajnak és a körmöknek is. A másik nagyon fontos bőrerősítő és szerkezetmegtartó anyag az elasztin, ezzel is találkozhatunk krémekben, de szintén egyszerűbb, ha belsőleg, C-vitamin segítségével fokozzuk termelődését. Azoknak, akiknek a hajszálereik gyengék, gyakran jelennek meg foltok, gyulladások az arcukon, jó hír, hogy a C-vitamin az erek falát erősíti, a vérkeringést javítja, a gyulladásokat pedig képes csökkenteni.

Napozni csak C-vitaminnal

Bár igencsak megkésett, a tavasz már itt van a kertek alatt, a napsütés is erős már. Ideje elkezdeni védeni bőrünket a káros UV-sugaraktól, a pigementfoltok kialakulásától. Egy jó naptej elengedhetetlen, de mellette fogyasszunk sok C-vitamint is, mert halványítja a bőrön megjelenő foltokat, megakadályozza újak kialakulását, segíti a bőr regenerálódását, és véd az UV-sugarak káros hatása ellen is. Természetesen nem helyettesíti a naptejet, csupán kiegészíti azt.

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Tablettában vagy ételekből?

Szinte mindenki máshogy vélekedik arról, mennyi C-vitaminra lenne szükségünk naponta. A korábban megállapított 60 mg csak arra elég, hogy elkerüljük a skorbut kialakulását. Ugyanakkor a napi több ezer milligrammnyi fogyasztása sem feltétlenül ajánlott: kérdezzük meg orvosunkat erről. Emellett tudnunk kell, hogy szervezetünk egyszerre csupán 200 mg C-vitamint képes felhasználni, ha ennél több van jelen, az a vizelettel természetes úton távozik. Érdemes hát naponta többször kisebb adagokban, vagy időkapszulába zárva szedni ezt a vitamint, így mindig lesz utánpótlás. Azok, akik dohányoznak, figyeljenek oda a fokozott C-vitamin-bevitelre, mert a füstölés épphogy csökkenti a fontos vitamin jelenlétét a szervezetben. Az intenzíven sportolók és terhes nők igénye is megnőhet, de bizonyos gyógyszerek gátolják a C-vitamin felszívódását, így érdemes az orvossal konzultálni erről. Ha természetes formában vinnénk be a C-vitamint, akkor készítsünk hideg áztatással csipkebogyóteát, együnk sok káposztát, kivit, paprikát, zöld leveles zöldségeket. Étrendkiegészítők közül az acerolát, csipkebogyót, feketeribizlit tartalmazó készítmények elérhetők a legtöbb helyen.