Egészség

Ma van az Autizmus Világnapja

Minden évben április másodikán tartjuk az Autizmus Világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Rengetegféleképpen csatlakozhatunk az ezen a napon zajló Ragyogj Kéken Kampányhoz, amely szintén azért jött létre, hogy egy napra legalább egy kicsit azokra figyeljünk, akiket érint ez a betegség.

2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban. Az Autisták Országos Szövetsége – hasonlóan a többi nemzetközi, országos és regionális szerveződéshez – ismét csatlakozik a Ragyogj Kéken Kampányhoz! Április 2-án a kampány keretében, idén harmadik alkalommal a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot világítják kékre, mellette számos épületet világítanak ki ilyen színnel Magyarországon.

Mi is csatlakozhatunk a kampányhoz, az Autisták Országos Szövetségének honlapján rengeteg ötletet találunk, amelyekkel mi is részt vehetünk a megmozdulásban. Ezek közül felsorolunk néhányat:

  • világítsunk valamit kékre,
  • viseljünk valami kéket,
  • készítsünk magunkról képet, amint valami kéket viselünk, vagy fogunk a kezünkben, és töltsük fel a közösségi médiára,
  • beszélgessünk valakivel az autizmusról,
  • vegyünk részt valamelyik ma tartott eseményen.

Országszerte rengeteg rendezvény közül választhatunk, ha szeretnénk foglalkozni a témával, ezekről információkat az Autisták Országos Szövetségének honlapján találunk. De már az is sokat segít, ha valamilyen módon felhívjuk a figyelmet arra, hogy ma az autizmussal élő emberekre figyeljünk – április másodika legyen teljesen kék!