Egészség

4 életmódtipp, ami segít kiegyensúlyozni a hormonokat

A női hormonháztartás olyan, mint a svájci óra: rengeteg alkatrésze van, amik bonyolult együttműködése gondoskodik arról, hogy minden rendben legyen testünkkel.

Nemcsak a fogamzókészségünk és menstruációs ciklusunk, de emésztésünk, közérzetünk, teljesítőképességünk is függ hormonjainktól, így nem csak akkor kell figyelni rájuk, ha gyermeket szeretnénk. Sokan azt hiszik, ha havonta rendesen megjön menstruációjuk, már minden rendben is van, pedig elsősorban nem a havivérzés, hanem az ovuláció megléte jelenti az egészséges működést – ennek pedig nincsenek olyan egyértelmű és látható jelei. Egy biztos: nemcsak a menstruációs ciklus túl rövid vagy hosszú volta, hanem a vérzés túlzott erőssége, a heves görcsök és a hóközi vérzés is hormonproblémákat takar.

Összetettségéből adódóan rengeteg módon csúszhat ki a helyes vágányból a hormonháztartás. Hogy pontosan mi a probléma, azt nőgyógyász vagy endokrinológus tudja megállapítani egy vérvizsgálatból – ha azt gyanítjuk, valami nincs rendben, először mindig ezzel kezdjük a gyógyítás folyamatát. Akár kapunk valamilyen gyógyszert az orvostól, akár nem, érdemes pár életmódbeli változást bevezetnünk, hogy fenntartsuk vagy visszaállítsuk hormonális egyensúlyunkat.

Fotó: iStock.com/petrunjela

Fotó: iStock.com/petrunjela

Csökkentsük a stresszt

Nemcsak a hormonjaink, de szervezetünk minden porcikája miatt törekedjünk egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életre. A legnagyobb ellenségünk a krónikus stressz, ami a kortizol stresszhormon túltermelésén keresztül mellékvese-kimerüléshez és a női hormonok csökkenéséhez vezet.

Változtassunk életmódunkon, és iktassuk be mindennapjainkba a meditálást. Tanuljuk meg élvezni az élet apró örömeit és elengedni a bosszantó apróságokat – a mindfulness kiváló szemléletet ad ehhez.

Étkezzünk változatosan

Reméljük, lassan most már tényleg feledésbe merül minden olyan diéta, ami egyes tápanyagcsoportokat teljesen kitilt az étrendünkből. Szükségünk van szénhidrátra, fehérjére és zsírra is, természetesen a megfelelő mennyiségben és minőségben. Hormonjaink szempontjából a jó zsírok a legfontosabbak, ezért ne ódzkodjunk az avokádótól, szőlőmagolajtól és az olajos magvaktól (figyelem, a földimogyoró nem tartozik közéjük – azt inkább kerüljük), fogyasszunk belőlük mindennap egy keveset.

Egy alapanyagot persze valóban jó lenne kitiltani étkezéseinkből, de ha azt hisszük, hormonjaink szempontjából a tejtermékek a legrosszabbak, nagyot tévedünk. A fehér cukor az igazi ellenség, szénhidrátból inkább válasszunk összetetteket, például teljes kiőrlésű gabonát. Édesség helyett együnk gyümölcsöt, bár ezt is mértékkel – úgyis jön hamarosan az illatos eper, barack szezonja!

Valamint el ne feledkezzünk a megfelelő hidratálásról, nemcsak hormonjaink, hanem egész szervezetünk miatt. Legyen meg a napi 2,5 liter víz!

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

Mozogjunk okosan

Ha hisszük, ha nem, a túl megerőltető mozgás ugyanolyan ártalmas, mint a túl kevés. Ez ugyanis ugyanolyan stressz szervezetünk számára, mint a teljesíthetetlen munkahelyi határidők – és megint ott tartunk, ahonnan elindultunk, a kortizolnál… Ezért mielőtt beiratkozunk egy intenzív spinningkurzusra, gondoljunk hormonjainkra is, és inkább valami nyugodtabb mozgást válasszunk: heti háromszor 1-1,5 óra bőven megteszi, és a kíméletes jóga, pilates, úszás vagy tempós séta, kocogás jobb döntés.

Illatozzunk

Talán meglepő, de az illóolajok is sokat tudnak segíteni hormonjainkon. Például a muskotályzsálya és a bergamott csökkenti a szorongást, a kakukkfű kiegyensúlyozza a progeszteronszintet, a levendula pedig megnyugtat. Használjuk ezeket is mértékkel, pár cseppet cseppentve fürdővizünkbe vagy párologtatónkba.