Egészség

Indul a pollenszezon – most a nyírre allergiások járnak rosszul

Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja továbbra is sokfelé elérheti a magas szintet, és elkezdődött a platán, a tölgy, valamint a bükk pollenszórása is – olvasható az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentésében.

A tájékoztatás szerint a hét első felében a platán és a tölgy pollenje várhatóan már többfelé közepes-magas, a bükké alacsony-közepes koncentrációban lesz jelen. A kőris, a fűz, a gyertyán, a komlógyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár helyenként magas is lehet.

A juhar és a nyár virágpora már általában csak alacsony-közepes mennyiségben van jelen. Előfordulhat egy-egy szem az éger, a pázsitfűfélék, a sásfélék, valamint az ostorfa, az eperfafélék és a fenyőfélék pollenjéből is a levegőben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony marad – áll a jelentésben.

Az ország nagy részén nyírpollenből van a legtöbb a levegőben, emellett nagy a zöld juhar és a kőris virágporának koncentrációja is.

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/ CCO License

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/ CCO License

A pollenallergia legfontosabb tünetei az orrfolyás, viszkető szem, valamint a duzzadt nyálkahártya. Kevesen tudják, hogy a problémát nem az a nagyméretű virágpor okozza, amelyet a madarak, a méhek és az egyéb rovarok virágról virágra hordoznak, hanem a fák és más növények sokkal kisebb szemcséjű pollene, ez az, amire a legtöbben allergiások vagyunk. A szél ezeket akár 400 kilométeres távolságba is elhordhatja. A belélegzett pollen a nyálkahártyán megtapad, és így okozza az allergiás tüneteket.

A pollen immunológiai láncreakciót indít el a szervezetünkben, amit nem szabad félvállról venni. A testünk az ártalmatlan virágport veszélyes elemként ismeri fel, és úgy is kezeli: elkezdi termelni az antitesteket, és hisztamint is termelünk, amely duzzanatokat, kivörösödést, viszketést és tüsszögési rohamokat is kiválthat.

Az allergia elleni védekezéshez ebben a cikkünkben találhatunk támpontokat!