Egészség

Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása, pollenjük a hétvégén már többfelé tüneteket okozó koncentrációban lehet jelen – figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Intézet pénteken a hivatalos Facebook-oldalán közzétett jelentésében.

Mint írják, a pázsitfűfélék virágporára érzékenyek – ha eddig még nem tették meg – keressék fel kezelőorvosukat. Az allergiás betegek pollenterhelésének csökkentésért maguk is tehetnek, ha a fűnyírásra, kaszálásra idejében, illetve rendszeresen sort kerítünk, és ezzel korlátozzák a pázsitfűfélék virágzatának kialakulását. Virágzó gyep kaszálásakor a megfelelő szűrővel ellátott pormaszk viselését javasolják.

A napokban a nyárfaszösz is szállni kezdett – ez azonban, a közhiedelemmel ellentétben – nem allergizál, akinek ebben az időszakban allergiás tünetei jelentkeznek, nagy valószínűséggel a pázsitfüvek pollenjére érzékeny.

A tavasszal virágzó szélbeporzású fák pollenszezonja hamarosan véget ér, bár egyes fajok – például a nyír, a kőris, a tölgy – pollenje még okozhat tüneteket.

Nem jelentős allergén, de nagy mennyiségben szóródhat helyenként a fenyőfélék pollenje, ami halványsárga por formájában időnként nagyobb mennyiségben ülepedhet ki a levegőből – olvasható a közleményben.

Fotó: iStock.com/dolgachovl

Fotó: iStock.com/dolgachovl

A pollenallergia kezelésének lehetőségei

Kerüljük el az allergéneket: A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, hogy ne jelentkezzenek a kellemetlen, allergiás tünetek, ha elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor kapcsolatba kerülhetünk velük.

Immunterápia: Ebben az esetben megelőző injekciók segítségével készítik fel a szervezetet a közelgő allergiaszezonra, megnövelve a test ellenálló képességét, arra törekedve, hogy minél enyhébb formában jelentkezzenek az allergiás tünetek.

Gyógyszeres kezelés: Antihisztaminok és szteroidok szedésével csökkentik a tüneteket, de a tapasztalat szerint teljes tünetmentesség nem érhető el vele.

Fényterápia: A bőrgyógyászatban már régóta alkalmaznak fényterápiát többek között az allergiás panaszok kezelésére is. Csökkentheti, mérsékelheti az egyes allergiás tüneteket.