Egészség

Meglepő, de hatékony módszerek a ráncok ellen

Egyik új csodát ígérő krém és eljárás jelenik meg a piacon a másik után, hiszen mindannyian vágyunk a sima, fiatalos, ráncoktól mentes bőrre. De vajon melyek azok a szokatlan megoldások, amelyek valóban működnek?

Mindannyian fel tudjuk mondani a leckét, ha azt kérdezik, mi kell a szép bőrhöz: igyunk elegendő folyadékot, ne dohányozzunk, ne igyunk sok alkoholt, ne napozzunk folyamatosan, és akkor is használjunk erős napvédő krémet, sportoljunk a feszességért, aludjunk eleget, éljünk egészségesen, együnk sok vitamint, használjunk hidratálókrémet. Ezek egytől egyig valóban segítenek. De mi még?

Aludjunk a hátunkon

Az, hogy milyen pózban, milyen párnán alszunk, befolyásolja a ráncok kialakulását, elmélyülését. Értelemszerűen nem tesz jót, haa  fejünket a párnába gyűrve töltünk el napi nyolc órát, vagy oldalt fekve véssük mélyebbre a melleink vagy a szemöldökünk közti ráncot. A bőrünknek az a legjobb, ha szépen a hátunkon fekve szunyókálunk.

Együnk több szóját és lazacot

A szójában található fitoösztrogének az ösztrogénhez hasonlóan védik a bőrt, akár a klimax után is. Emellett a szója sok E-vitamint tartalmaz, ami antioxidánsként segít fiatalosan, simán, megújulásra készen és feszesen tartani a bőrünket. Használjunk olyan szójaalapú étrendkiegészítőket, amelyekbe a vitaminok mellé paradicsomot, szőlőmagot, halfehérjéket és fehértea-kivonatot is rejtettek. A lazacban vagy más, hideg vízben élő tengeri halakban található fehérjék építik a bőrt, az ómega-3 zsírsavak védenek a gyulladásoktól, és csökkentik a ráncok mélységét.

Fotó: pexels.com/PublicDomainPictures

Fotó: pexels.com/PublicDomainPictures

Ne hunyorogjunk, csináltassunk szemüveget

Ha már kezdünk rosszul látni közelre, vagy éppen a távol dolgok válnak homályossá, automatikusan hunyorogni kezdünk. Ez nemcsak fejfájáshoz vezethet hosszú távon, de a szem körüli ráncokat is elmélyíti. Időben cselekedjünk, ha homályosabban látunk, és menjünk el szemészhez vizsgálatra. Sokan hiúságból nem hordják a szemüveget, mert attól félnek, öregíti őket, pedig a ráncok sokkal rosszabbak ebből a szempontból, egy jó keret pedig még ki is emeli a vonásainkat. Nyáron ne felejtsük el mindig magunkkal vinni a napszemüvegünket, vagy ha állandóan hordjuk a szemüveget, válasszunk fényre sötétedő lencsés változatot.

C-vitamin és gyümölcssav

A C-vitamin nemcsak az immunrendszert erősíti, de a bőrt is védi a káros napsugaraktól és más környezeti hatásoktól, illetve segíti a kollagén termelődését, így rugalmasan tartja a szöveteinket. Ezen felül még más vitaminok vagy fontos ásványi anyagok beépülését is segíti, ezért naponta többször érdemes 200 milligrammot bevinni belőle. Ahogy egyre több a friss, finom gyümölcs és zöldség, ezt egyre kellemesebben és természetesebben tehetjük meg. Ha már a gyümölcsöknél tartunk, használjuk nyugodtan a különböző gyümölcssavas hámlasztó termékeket, mert kiválóan tisztítják a bőrt, és élénkítik a sejtosztódást a bőr alsóbb rétegeiben. Ezáltal bőrünk megújul, üdébb és fiatalosabb lesz, ám arra  ügyeljünk, hogy a napfényre egy darabig érzékenyebb lehet.

Fotó: pexels.com/brucemars

Fotó: pexels.com/brucemars

Mossunk másképp arcot

A szappanos-csapvizes megoldás nem a legjobb ötlet, bár kétségtelenül praktikus. A szappan szárít, miközben mi épp hidratálni szeretnénk a bőrünket, a klóros víz szintén, így hamarabb ráncosodhatunk. Használjunk olajos lemosókat, szappanmentes tisztító termékeket, micellás vizeket, bőrünk megérdemel egy kis plusz gondoskodást.

Cseréljük le a kávét kakaóra

Persze annyira azért nem szeretnénk visszafiatalodni, hogy újra a kakaós bögre felett álmodozó gyerekek legyünk, de tényleg megéri visszafogni a koffeinfogyasztásunkat, és inkább üdítő, méregtelenítő hatású teákkal felébreszteni magunkat. Amikor pedig ihatnékunk támad, készítsünk magunknak kakaót, de minőségi kakaóporból. A kakaóban található ásványi anyagok frissítenek, az antioxidánsok védenek az öregedéstől, a tiszta, finomítatlan kakaóvaj krémként táplálja, hirdatálja a bőrt, és késlelteti a ráncok megjelenését.