Egészség

Egy vérből vagyunk

Gui Angéla karitatív futónagykövet szervezésében rajtol el június 4-én, a nemzeti összetartozás napján az az 500 kilométeres futás, amelynek kettős célja van, egyrészt szeretné felhívni a figyelmet a véradás fontosságára, valamint, hogy adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javára. Az esemény fővédnökségét dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta.

Az idei jótékonysági futás június 4-én indul a Budapesti Szent Ferenc Kórháztól, és minden napon befut egy olyan városba, ahol az Országos Vérellátó Szolgálat véradást szervez, melyen egy sportos ajándékkal is várják a donorokat.

Fotó: St. Michael's Children's Home

Fotó: St. Michael’s Children’s Home

Tudni kell, hogy a nyári időszakban különösen nagy szükség van vérre. Egy átlagos napon általában 1600–1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg, a szabadságok és a sokakat érintő allergiaszezon miatt, tehát az esemény egyik jelentős célja a véradás fontosságára való figyelemfelhívás, valamint a konkrét véradás is.

A futónagykövet az elmúlt évben szervezett egy hasonlóan értékes, és sok ember testét-lelkét megmozgató eseményt, amelyről hírt adtunk. Akkor is egy 500 kilométeres jótékonysági futással hívták fel a kárpátaljai árva gyerekek életére a figyelmet. A tavalyi nagy esemény fő szervezője és védnöke a reformáció 500 éves jubileuma okán a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza volt, a célba érkezéskor pedig dr. Herczegh Anita, köztársasági elnökünk felesége várta a futókat. Az akkori futáshoz bárki csatlakozhatott. A hosszú távú cél a Vereckei-hágó volt, a futók azonban útba ejtették a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont.

A szervezők június 4-én Budapesten, június 5-én Szolnokon, június 6-án Debrecenben, míg június 7-én Nyíregyházán várják a véradókat.

Fotó: Gui Angéla

Fotó: Gui Angéla

A mezőny június 8-án fut át Záhonynál a magyar–ukrán határon, majd teljesíti az utolsó 30 kilométeres szakaszt Kárpátalján a ráti Szent Mihály Gyermekotthonig. A katolikus, családi alapú gyermekotthon területén nemrég felépült egy rehabilitációs központ, ahol a kárpátaljai árva gyermekek testi-lelki rehabilitációja, fejlesztése valósul majd meg. A jótékonysági futás másik célja így a véradás mellett az, hogy pénzt gyűjtsön a rehabilitációs központ működéséhez, valamint adományokat szerezzen a gyermekotthon javára.

A célba érkezéskor a futókat az esemény fővédnöke, dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fogadja, aki Majnek Antallal, a munkácsi egyházmegye püspökével közösen vesz részt a rehabilitációs központ avatóünnepségén.

Fotó: St. Michael's Children's Home

Fotó: St. Michael’s Children’s Home

Ukrajnában 1999-ben lépett érvénybe az a jogszabály, amely engedélyezi, hogy állami tömegintézmények helyett családi típusú gyermekotthonokban nevelkedhessenek árva gyerekek. E szemléletváltás eredményeképp az elmúlt években csak a szóban forgó térségben közel két tucat, családi rendszerű árvaházban nevelnek gyerekeket a „mostohább” körülményeket biztosító állami intézmények helyett. Ez a változás már csak azért is jelentős, mert az árvaházakba kerülő gyerekek jellemzően borzalmas körülmények közül kerülnek az intézményekbe, és egy elfogadó, családi szeretetnyelvet használó, a gyerek személyes igényeire fókuszáló nevelői attitűd hatékonyabb, a szükséges rehabilitációt támogatóbb segítség lehet, a nagy létszámú, a gyermekek valós és aktuális igényeire nem vagy csak lassan reagáló, a gyermekektől „érzelmileg távolságot” tartó intézmények helyett.

Az eseményhez csatlakozott a Budapesti Szent Ferenc Kórház és a Bethesda Gyermekkórház is. A két kórház orvoscsapata a célba érkezést követő napon rehabilitációs és kardiológiai konzíliummal segíti a Szent Mihály Rehabilitációs Központ első munkanapját. A katolikus és a református kórház orvosai vállalták, hogy nemcsak a ráti, hanem a nagydobronyi árva gyermekeket is megvizsgálják. Sőt, együttműködési megállapodást írnak alá a rehabilitációs központtal, amelyben hosszú távú szakmai segítségnyújtást ajánlanak a kárpátaljai árva gyermek fejlesztése érdekében.