Egészség

Az „arany fűszer”, amely szuper hatással van az egészségünkre

A kurkuma nem véletlenül válik egyre népszerűbbé – amellett, hogy a szépségápolásban is sokszínűen felhasználható, elfogyasztva az egészségünkre is nagyon jótékony hatással van.

Megelőzi az izomlázat

Ha az erősítő edzések után olyan izomlázunk van, hogy az visszatart minket az újbóli edzéstől, érdemes több kurkumát fogyasztani, például tejbe keverve. A benne található kurkumin ugyanis antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti az izomlázzal járó fájdalmat, valamint az izomregeneráció folyamatát is felgyorsítja.

Enyhíti a puffadást

Ha gyakran puffadunk étkezések után, érdemes egy kis kurkumát adnunk a fogásokhoz vagy evés előtt egy kis vízzel elkeverve felhörpintenünk, mert a kurkumin gátolja azon enzimek működését, amelyek kiváltják a gyulladást a belekben.

Javítja a hangulatunkat

Kutatások szerint ez a fűszer stimulálja a dopamin és a szerotinin termelését a szervezetben, e két hormont pedig boldogsághormonnak is nevezik a köznyelvben. Magas, illetve normál szintjük esetén nyugodtnak, jókedvűnek érezzük magunkat. Persze ez nem azt jelenti, hogy akkor mostantól evőkanállal együk a kurkumát, ha lehangoltak vagyunk, sokkal inkább azt, hogy illesszük be a mindennapi étrendünkbe.

Lassítja az öregedést

Persze nem szó szerint – sajnos. Ellenállóbbá teszi a bőrünket az UV-sugarak káros hatásaival szemben, amelyek köztudottan első helyen szerepelnek a bőr idő előtti öregedéséért felelős faktorok között. Emellett méregteleníti is a szervezetünket, amely a bőrünkön is pozitív változásokat eredményez!

Felveszi a harcot a betegségekkel

Legyen szó fertőzésről, ízületi gyulladásról, szívproblémáról vagy akár rákról, a kurkuma jó kiegészítője lehet a gyógykezeléseknek – persze csak az orvossal egyeztetve. A sárga fűszer támogatja a szervezet természetes gyulladáscsökkentő mechanizmusát és erősíti az immunrendszert, így az hatékonyabban küzdhet a betegségekkel.