Egészség

A szerecsendió májvédő hatással is bír egy új kutatás szerint

A kínai orvoslásban már régóta használják a szerecsendiót emésztőrendszeri problémákra, az illatos fűszer ugyanis erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Egy új kutatás szerint a májkárosodás megelőzésében, illetve enyhítésében is szerepet játszhat.

A szerencsendió évszázadok óta jelent népszerű gyógymódot a kínai orvoslásban az emésztőrendszeri megbetegedésekre, de használják ízületi és fogfájdalmak enyhítésére, valamit fertőzésekre is. Mézzel elkeverve csillapítja a hányingert, jó hatással van a vérnyomásra, és rengeteg vasat tartalmaz. Külsőleg bőrradír is készíthető belőle, ha elkeverjük sárgalenyeporral és egy kis vízzel.

A szerecsendiófa (népi elnevezése: muskátdió) családjának névadó fája, illetve cserjéje. A fa termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág, magva a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron sokfelé termesztik. 20 méter magasra is megnövő, örökzöld fa. – Wikipédia

Erős antioxidáns, és szabályozza a máj zsírtartalmát

A kínai Nanchang Egyetem kutatói szerint a szerecsendió májra gyakorolt jótékony hatása a benne található lignán nevű antioxidáns vegyületnek köszönhető, ami meggátolja, illetve enyhíti a kiválasztó szerv gyulladását. Emellett szabályozza a zsírtartalmát is, és ezzel szintén segít megőrizni egészséges állapotát. Egérkísérletek során megállapították, hogy a lignán a PPAR nevű génre hat, csökkentve a máj gyulladását, így károsodásának mértékét is.