Egészség

Lépéselőnyben a betegségekkel szemben – a megelőzés fontosságáról

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a prevenció – még azoknak a betegségeknek a kialakulása is késleltethető a megelőzésre történő odafigyeléssel, amelyekre egyébként genetikai hajlamunk van.

Ha belegondolunk, sokkal kevesebb idő- és pénzráfordítással járhat a megelőzés, mint a már kialakult betegség kezelése – nem is beszélve a kellemetlen, fájdalmas és életminőséget rontó panaszokról. Nem éri meg tehát inkább jobban odafigyelni magunkra?

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

A prevenció szintjei

Az egészségügyben a megelőzésnek három szintjét különböztetik meg.

  1. Elsődleges prevenció: A betegségek, balesetek lehetséges kiváltó okainak megelőzése népesség szinten. Ide tartoznak a prevenciós kampányok az iskolákban például a szexuális úton terjedő betegségekkel vagy a kábítószer-használattal kapcsolatban, valamint a munkavédelmi előírások vagy épp a veszélyes anyagok kezelésének állami szintű szabályozása.
  2. Másodlagos prevenció: Ide tartozik a betegségek korai felismerése és a szövődmények kialakulásának, valamint az állapot tovább romlásának megelőzése. Ezt szolgálják a rendszeres szűrővizsgálatok, valamint az ismert betegségek (például cukorbetegség, a szív- és érrendszer betegségei) folyamatos kontrollja.
  3. Harmadlagos prevenció: A fennálló betegségek vagy elszenvedett baleset károsító hatásainak csökkentése, kiküszöbölése komplex kezelés útján. Ide tartoznak a rehabilitációs kezelések.

Természetesen mi magunk is rengeteget tehetünk azért, hogy megelőzzünk bizonyos betegségeket – életmódunk ebből a szempontból kulcsfontosságú. „Az egészség szempontjából nagyon sokat számít az életmód, picit talán túldimenzionáljuk a genetika jelentőségét – magyarázza dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász. – Természetesen vannak olyan betegségek, például cukorbetegség vagy bizonyos veleszületett betegségek, amelyekben szerepe van a genetikának. Még az emlőráknál is 25%-ban játszanak szerepet a gének. Az is megelőző szempont, ha valaki ennek ismeretében sokkal jobban vigyáz, sokkal hamarabb elkezdi a szűréseket, az önvizsgálatot. A genetika csak egy dolog, ezt súlyosbíthatják különféle ártalmak – a szenvedélybetegségek, az elhízás, dohányzás, mozgásszegény életmód, krónikus stressz, amelyek egymásra rakódva létrehozhatnak egy betegséget. A genetikán túl tehát legalább 50%-ban hozzájárul az életmódunk is a betegségek kialakulásához. Ez az, ami ellen azonban szerencsére tudunk tenni.”

Fotó: iStock.com/nensuria

Fotó: iStock.com/nensuria

Az egészség kulcsa: helyes életmód és szűrővizsgálatok

Az egészséges életmódnak vannak alappillérei (rendszeres mozgás, káros szenvedélyek mellőzése, tudatos táplálkozás), ugyanakkor mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, számára milyen életvitel a megfelelő. Például aki bizonyos ételintoleranciával, ételallergiával küzd, fontos, hogy e szerint állítsa össze étrendjét. Emellett évente ajánlott eljárnunk szűrővizsgálatokra, így megelőzhetjük, hogy egy-egy lappangó betegség elfajuljon. „Nőgyógyászati szempontból már a serdülőkorban figyeljenek oda a lányukra az anyák, hiszen a legtöbb nőgyógyászati betegséget már ilyen fiatalon ki lehetne szűrni – mondja dr. Katona Renáta. – A cukorbetegség és annak szövődményei is megelőzhetőek szűrésekkel. A hormonzavarok időben történő felismerése is kulcsfontosságú. A prevenció lényege, hogy ha figyelünk magunkra, és elmegyünk azokra a vizsgálatokra, amelyek szinte teljesen fájdalommentesek, akkor már nagyon sokat tettünk egészségünk érdekében.”

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: A gyógymód neve: megelőzés. A stúdióban beszélget dr. Katona Renáta, dr. Rovács Melinda, dr. Mangó Gabriella és meglepetés-férfivendégünk. 

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.