Egészség

Ryan Reynolds bevallotta, gyakran szorong – Hírességek pszichés problémákkal

Attól, hogy rivaldafényben élnek, sok pénzük és rajongójuk van, a sztárok is ugyanolyan emberek, mint bárki más, sőt. Életmódjuk még gyakoribbá teszi körükben a különböző pszichés betegségeket.

Legutóbb a sármos Ryan Reynolds vallott meglepően őszintén arról, hogy gyerekkora óta szorong. Olyan apa mellett nőtt fel, akire bár jó szívvel emlékszik vissza, mégis, viselkedése miatt kisfiúként olyan terheket vett magára, amiket nem kellett volna: „Mindig is jelen volt az életemben ez a betegség, hol a kevésbé sötét fajtája, hol pedig a mindent lebénító félelem” – nyilatkozta a New York Postnak. A 41 éves sztár gyakran teljesen lefagyott stresszes helyzetekben, például, ha a jövőjére kellett gondolnia, ezért fiatalkorában inkább rengeteget bulizott, hogy elfeledkezzen bajairól. Ám ahogy egyre idősebb lett, és látta, hogy adagolja túl magát néhány barátja, józanabb életmódra váltott. De a szorongás azóta is kísérője maradt, minden nagyobb szereplés, interjú vagy bármilyen megjelenés előtt meg kell küzdenie a pánikkal, hányingerrel, halálfélelemmel. Különböző meditációs gyakorlatokkal igyekszik megnyugtatni magát, és nagyon sokat segít legendás humora is. Előveszi a Deadpool című filmben játszott szatirikus humorú karaktert, és az ő bőrébe bújva csinálja végig a szerepléseket egyfajta önvédelmi módszerként.

Adele és a szülés utáni depresszió

Napjaink egyik legsikeresebb énekesnője olyan rosszul volt első gyermeke születése után, hogy emiatt nem mert másodikat vállalni. A szülés előtt is törtek rá depressziós időszakok, de a baba megérkezése utáni hormonhullámvasút teljesen kikészítette. Nehezen kért segítséget is, mert annyira szégyellte magát még hozzátartozói előtt is. Bár nagyon szerette Angelót, alkalmatlannak érezte magát az anyaságra, attól félt, a legrosszabb döntést hozta meg. Szüksége volt egy kis távolságra a babától, de aztán ahogy az nőtt, úgy lett az énekesnő is jobban – mára töretlen a harmónia anya és fia között.

epa06718191 Emma Stone and Nicolas Ghesquiere arrive on the red carpet for the Metropolitan Museum of Art Costume Institute's benefit celebrating the opening of the exhibit 'Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination' in New York, New York, USA, 07 May 2018. The exhibit will be on view at the Metropolitan Museum of Art's Costume Institute from 10 May to 08 October 2018. EPA/JUSTIN LANE

Pánikbeteg sztárok

Annak idején Robbie Williams mesélt sokszor nagyon őszintén pánikrohamairól, amik a leghihetetlenebb időpontokban jelentkeztek. Ám nem ő az egyetlen híresség, aki ezzel küzd: a mindig ragyogó Emma Stone három éven át harcolt a betegséggel, a Mamma mia! sztárja, Amanda Seyfried életét is megkeseríti, de a betegek közé tartozik Opray Winfrey és Johnny Depp is.

J. K. Rowling és a depresszió

Napjaink egyik leghíresebb írónője, a Harry Potter-sorozat megalkotója mindig is nyíltan beszélt arról, hogy depressziós. Nagyon nehéz időszakokon is át kellett vergődnie magát, de végül mindig kimászott a gödörből. Nem véletlenül mondja azt Dumbledore a könyvben, hogy „a boldogság megtalálható még a legsötétebb időkben is, ha nem felejted el felkapcsolni a fényt”. A depresszió a regények írása közben sem kímélte, Rowling azt mesélte, volt, hogy úgy írt, hogy mindennap attól rettegett, holtan találja a lányát az ágyában, mert miért alakulna bármi is jól az életében. Végül lányának nem lett kutya baja sem, az írónő pedig sokkal több energiát és erőforrást kapott arra, hogy jól érezze magát.

New York, 2018. április 23. J. K. Rowling angol írónő a Harry Potter és az elátkozott gyermek (Harry Potter and the Cursed Child) című kétrészes színdarab bemutatójára érkezik a New York-i Lyric Színházba 2018. április 22-én. (MTI/AP/Evan Agostini)

Sztárok és a mániás depresszió

Ez a betegség elég gyakori a hírességek körében, szenved tőle Catherine Zeta-Jones, a drogok miatt a rehabilitációs központot is megjárt Jean-Claude Van Damme, Demi Lovato, de ezzel élt Carrie Fisher is. A lényege, hogy a depresszív, azaz passzív, fáradt, levert időszakok és a túlzott aktivitással járó, mániás szakaszok váltogatják egymást. A bipoláris betegségnél a két fázis között hosszabb-rövidebb idő telik el, és az átmenet is folyamatosabb.

Lady Gaga és a poszttraumás stressz

A vagány énekesnő sötét titkot őrizgetett múltjában: 19 éves korában egy producer megerőszakolta. Hiába beszél azóta nyíltan a történtekről, a trauma miatt lelki egyensúlya is megingott. Azóta is együtt kell élnie a poszttraumás stresszel, de sokat segít neki, hogy tudja, rengetegen szenvednek ugyanebben, s hogy családja, barátai mindenben támogatják.