Egészség

Az éhség 10 típusa – így harcolhatunk ellenük

Unalom, stressz, tévénézés – egy nap vajon hányszor érezzük éhesnek magunkat, és ezek közül melyik valódi éhség? Egy tanulmány szerint tízféle éhség létezik, és ezek közül csak egy valódi – ezt fontos étellel csillapítani. És mi a helyzet a többivel? Mutatjuk, miért érezhetjük éhesnek magunkat, és mik lehetnek ezeknek az ellenszerei, vagyis íme az éhség 10 típusa – és így harcolhatunk ellenük.

Egyik nap elfelejtünk enni, a másik nap meg abba sem tudjuk hagyni, úgy érezzük, folyamatosan éhesek vagyunk. A szakemberek szerint rosszul fogalmazunk: az éhség az, amikor fizikai szükségletünk az evés, és ott van az étvágy, amikor meglennénk étel nélkül, mégsem tudjuk megállni, úgy érezzük, hogy ennünk kell. A probléma inkább az, hogy hajlamosak vagyunk összekeverni a kettőt és az étvágyat is éhségként értelmezni – ez pedig akár egészségügyi problémákhoz is vezethet, ha csak a túlsúlyt vagy az elhízást említjük. Jó lenne megtanulni felismerni a kettő közötti különbséget, és aszerint cselekedni, vagyis valódi éhség esetén enni, más esetben pedig… Nos, arra is megvan a megfelelő módszer, hogy az étvágyunkat kicselezzük. Mutatjuk, miért érezhetjük éhesnek magunkat (vagyis most már tudjuk, hogy az inkább étvágy), és mik lehetnek ezeknek az ellenszerei, vagyis íme az éhség 10 típusa – és így harcolhatunk ellenük.

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

1. Valódi éhség

Talán ismerős az érzés, amikor valóban éhesek vagyunk, ennek fizikai tünetei vannak. Ilyen például, hogy leesik a vércukrunk, elkezd fájni a fejünk, enerváltak leszünk, és korog a gyomrunk. Emellé társulhat türelmetlenség, ingerlékenység – ha ilyesmit tapasztalunk, együnk valamit minél hamarabb.

2. Ténévéző éhség

Emellett pedig még 9 olyan eset létezhet, amikor úgy érezzük, ennünk kell, pedig csak az agyunk játszik velünk, és a berögződött, megszokott nassolás miatti étvágy kapcsolhat be a legtöbb esetben. Ilyen például az, amikor tévénézés közben úgy érezzük, szükségünk van valamit rágcsálni közben. Pedig ez az egyik legrosszabb, amit tehetünk – ropogtassunk valami egészségeset!

3. Unatkozó éhség

A másik klasszikus, amikor azért eszünk, mert unatkozunk, és nem jut jobb program az eszünkbe. Mielőtt ennénk, gondoljuk végig, mi mást csinálhatnánk inkább helyette, amivel elütnénk az unalmat. Sétáljunk egy nagyot, találkozzunk egy ismerősünkkel, olvassunk, menjünk sportolni.

4. Dühös éhség

Düh esetében könnyen leeshet a vércukorszintünk, s ez könnyen feszültséghez, idegeskedéshez vezethet. Ilyenkor érdemes lenyugodni, mielőtt enni kezdenénk. Ha mégis ezt tapasztaljuk, együnk gyümölcsöket, teljes kiőrlésű szénhidrátot, hogy egy kicsit feltornázzuk a vércukrunkat, mégse hízzunk el emiatt.

5. Délutáni éhség

Amikor az ebéd már messzinek tűnik, de a vacsora is várat magára. Jellemzően délután három óra körül üt be az úgynevezett „délutáni éhség”. Még az is elképzelhető, hogy tényleg éhesek vagyunk – jó, ha felkészülünk erre az állapotra, és viszünk a munkahelyünkre valami egészséges uzsonnát, amit gyorsan bekaphatunk még vacsora előtt, s ami természetesen megnyugtatja az agyunkat, hogy elvégre ettünk valamit.

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

6. Stresszes éhség

Sokan vannak, akik esznek, ha feszültek, idegesek, stresszesek. Náluk szinte mindig lapul a táskában, a fiókban vagy a kamra egyik polcán valami nasi erre az esetre – és persze nem sokáig, de rendszeresen feltöltik a készletet. Próbáljunk meg ebben az esetben is előbb lenyugodni. Vegyünk mély lélegzetet, koncentráljunk arra, hogy elmúljon a feszültség bennünk. És inkább kerüljük az evést – vagy ha mégsem sikerül, együnk egy görög joghurtot vagy egy kevés gyümölcsöt.

7. PMS-éhség

Általában egy héttel a menstruáció előtt jelentkezik a megmagyarázhatatlan vágy az édesség vagy inkább a sós nasi iránt, és egyszerűen nem értjük, miért, majd pár nap múlva szinte varázsütésre eltűnik – és megértjük, hogy mi okozta. A menzesz előtti hormonális változások okozzák ezt a szinte csillapíthatatlan farkaséhséget. A szakemberek szerint ilyenkor megadhatjuk magunknak, amit a szervezetünk kíván (édeset, sósat), de szigorúan mértékkel!

8. Alibi éhség

Nem vagyunk éhesek, nem vagyunk idegesek, mégis azon gondolkozunk, mit lehetne enni. Kérdezzük meg magunktól, hogy valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak az időt húzzuk, mert nincs kedvünk belevágni a következő feladatba. Tartsunk szünetet anélkül, hogy ennénk – igyunk vizet, relaxáljunk pár percet, és döntsük el, valóban szükségünk van-e az ételre.

9. Amikor a szemünk kívánja

Egy szép sütemény, kakaós csiga, illatos hús, sajttól csillogó tészták – amikor belépünk a menzára, vagy bármilyen helyre, ahol enni lehet, könnyű elcsábulni, hiszen az érzékszerveink mind erre ösztönöznek. Sajnos a szemünk és az orrunk sem a barátunk ebben a helyzetben… Próbáljunk meg arra gondolni, hogy valójában nem is vagyunk éhesek, tényleg csak a szemünk kívánja, és gondoljunk az utána következő bűntudatra… Máris nem olyan kecsegtető, nem igaz?

10. Ünnepi éhség

A családdal, a barátokkal való összejövetelek éhsége a sorban az utolsó – amikor azért eszünk, mert a többiek is. Vagy mert ott van előttünk a sok finom falat, és egyre csak arra csábítanak, hogy elfogyasszuk mindet. A legjobb megoldás, ha megelőzzük ezt az állapotot, és mielőtt találkoznánk a barátainkkal vagy a családtagokkal, együnk otthon valami finomat és egészségeset.